Woord

Veel jongeren denken bij literatuur misschien eerder aan ellenlange leesteksten en vervelende boekopdrachten, maar het geschreven woord mag zeker als een kunst beschouwd worden. Wij willen jullie hier aantonen dat het woord ook boeiend kan zijn.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Ontwerper van Ikea

Ontwerper van Ikea

Ikea is één van de grootste leveranciers van meubels ter wereld, er werken miljoenen mensen.  Hoe komt het nu dat Ikea zo populair is geworden? Mensen zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de meubels, maar hoe wordt zo’n meubelstuk gemaakt? Met andere woorden, wat is het werk van een productontwikkelaar van Ikea? Dat is iets wat vele mensen niet weten. Daarom vroegen we een productontwikkelaar van Ikea naar de eigenlijke inhoud van zijn werk.

In veel gevallen, zoals in de winkel, in de catalogus, staat er dat het eerste dat ontworpen wordt, het prijskaartje is. Hoe gaat dat in zijn werk?

We evalueren onze prijzen met de huidige concurrenten. Het doel is dan om een prijs op de markt te hebben die lager is voor eenzelfde product. Waarde voor geld, is een slagzin bij ons. Vaak beslissen we aan het begin van de ontwikkeling  van een project hoe duur het zal worden. Met deze prijs in ons achterhoofd laten we onze ontwerpers los.

Heb je een speciale bron om je te helpen bij het tekenen?

De belangrijkste bron van inspiratie zijn onze klanten en hun noden. We proberen te begrijpen hoe onze klanten leven, hoe ze wonen. We gaan vaak huizen bezoeken in verschillende landen: Rusland, Polen, Zweden, VSA, China, Italië…,  om de noden/wensen van onze klanten te begrijpen. Ook krijgen we veel info uit onze winkels. De bedienden ontmoeten onze klanten dagelijks en die informeren ons over hun verzoeken en wensen. Natuurlijk krijgen we ook veel inspiratie van onze concurrenten, tentoonstellingen, en verschillende interieurdesignmagazines. Wat goed en niet goed verkoopt is uiteraard ook een belangrijke bron van informatie.

Hoe ontwerp je een stoel, terwijl je in je achterhoofd moet houden dat die stoel in een platte doos moet passen?

De grootte van onze pallets heeft ook een impact op de ontwikkeling. Een efficiënte verdeling houdt de prijzen laag, wat doorklinkt in de prijzen in de winkel. Een goed doordacht pakket zorgt ervoor dat er niet teveel beschadigingen zijn tijdens het transport, wat dus ook minder kost. Een groot doel voor ons is om te vermijden dat we pakketten met leegte/lucht vervoeren. Het kost meer en is niet goed voor het milieu.

Waar werk je precies? Thuis, op een tekenbord, of in een winkel, in een kantoor?

Ik werk in het hoofdkantoor van Ikea in Zweden. Wij ontwerpers werken in teams, met daarin technici, verkopers, communicatoren, verkooppersoneel… De designer is de leider van het project. Wij zijn ook betrokken bij het ontwikkelen van de algemene strategieën van Ikea.

Welke studies heb je nodig om aan het werk te gaan als ontwerper bij Ikea?

Ik persoonlijk heb een technische achtergrond. Maar mijn collega’s hebben allemaal een andere achtergrond. Sommigen hebben een financiële achtergrond, sommigen hebben een studie in ontwerpen achter de rug, anderen hebben als interieurontwerper gewerkt in een van onze winkels en nog anderen hebben ervaring op het commerciële vlak. Het belangrijkste is dat de persoon talent heeft in het ontwerpen en interesse heeft in hoe mensen leven en wat ze nodig hebben.

3 reacties

  1. birgit ferwerda
    Geplaatst op 9 februari 2012 om 15:42

    Kan u mij vertellen wie bij ikea de verantwoordelijke is van de designers?

  2. Peter Bettens
    Geplaatst op 16 februari 2012 om 20:56

    Potvolkoffie, daar had ik ook wel een praatje mee willen maken!