Woord

Veel jongeren denken bij literatuur misschien eerder aan ellenlange leesteksten en vervelende boekopdrachten, maar het geschreven woord mag zeker als een kunst beschouwd worden. Wij willen jullie hier aantonen dat het woord ook boeiend kan zijn.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Boekenbeurs 2009

Boekenbeurs 2009

Impulsief als ik ben, besloot ik plots dat het tijd was om mijn kaartjes voor de boekenbeurs te gebruiken en op de eerste de beste trein en tram naar Antwerpen expo te stappen. Geld, bankkaart en kaartjes verdwenen in mijn rugzak en samen met mijn vriend vertrok ik op een reis door zeeën van letters. We schrijven 1 november 2009, Allerheiligen, rond de middag.

De 73e boekenbeurs begon voor mij met een verloren gevoel, zo groot, zoveel boeken, en zo weinig tijd om die allemaal te bekijken, laat staan te lezen. Om nog maar van de massa mensen te zwijgen.

Ik liet alle literaire hoogstandjes even aan mij voorbij gaan om op zoek te gaan naar de boeken van mijn vader, die (fier, fier, fier) ook op de boekenbeurs stonden. Daarna konden we aan onze tocht beginnen.

Op de afdeling van de strips kwamen we klein Suske en Wiske tegen, die een signeersessie hielden. Met een glimlach liep ik verder, (zo’n schattige kindjes!) en kocht mij meteen de laatste nieuwe Kiekeboe’s.

Wanneer we even later op de afdeling met graphic novels aankwamen, viel ik bijna omver bij het zien van het aanbod. Mijn leerkracht Nederlands had me warm gemaakt voor deze stripachtige boeken, maar bij het zien van de vele boeken, wist ik niet meer wat te kiezen. Ik besloot dan maar om geen graphic novel te kopen en niet veel later stootte ik toch op een boek waar ik onmiddellijk verliefd op werd: ‘Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson. Het boek werd goedkoop aangeboden en ik twijfelde geen seconde om deze alom geprezen roman mee te nemen.

Het viel op hoe veel boeken terug lijken te komen. Sommige boeken kwamen volgens mij zeker driemaal voor op de boekenbeurs en het verwondert me dan ook niet dat er veel verkocht wordt op beurzen als deze. Ik zou, als ik een boek driemaal tegenkom en driemaal geïnteresseerd ben, bij de 3e keer ook geneigd zijn om het boek dan toch maar te kopen. “Deze manier van marketing doen is slim bedacht”, denk ik terwijl ik me ervan probeer te weerhouden om de reeds eerder geziene roman ‘Nacht van inkt’ te kopen.

Even later botsten we op een gigantische file, veroorzaakt door S.O.S. Piet (mij beter bekend als sospiet) die zijn boeken signeerde. Met veel moeite wisten we ons erdoorheen te wurmen om bij een volgende file komen.
Al bij al was het me veel te druk en ook de hitte in het hele gebouw was drukkend. Helaas zaten alle cafetaria’s van de boekenbeurs propvol en na een tijdje ontvluchtten we de hitte van de boekenbeurs. Buiten kreeg ik meteen spijt van mijn beslissing, want het was er maar koud en miezerig. Helaas voor mij kon terugkeren niet, en na het gratis verkrijgen van Ricola LemonMint pastilles en het missen van onze tram, keerde ik moe, maar met voldoende lectuur naar huis terug.