Seminaries 2009-2010

Naast ons project MagdaZine zijn er nog vele andere seminaries waarvoor de zesdejaars zich dit jaar konden opgeven. We trokken op onderzoek bij onze leeftijdsgenoten en zochten uit waar zij zich zoal mee bezig houden.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Baksteen in je maag

Baksteen in je maag

Dit jaar zijn er verschillende seminaries waaruit de leerlingen van het 6de jaar ASO konden kiezen. Het seminarie “baksteen in je maag” wordt gegeven door Mr. Bettens. De leerlingen leren in dit bouwproject hoe ze moeten bouwen, verbouwen en restaureren. Ze konden kiezen uit een waaier aan projecten. Ze kozen voor een Bed & Breakfast op zolder, een passief appartement (energiezuinig volgens bepaalde normen), een modern huis en een renovatie van een hoeve. Ze leren grond- en gevelplannen tekenen. Ze ontwerpen een situatieschets en eendraadschema voor de elektrische installatie en realiseren plannen voor sanitair, verwarming en isolatie. Om hun project te verwezenlijken krijgen ze een budget en specifieke eisen, wensen en beperkingen opgelegd. Het eindresultaat is, naast grond- en gevelplannen en plannen voor de technieken, een 3D-voorstelling en/of een maquette of een combinatie van de twee.

Mr. Bettens laat de leerlingen zoveel mogelijk zelf werken en stuurt ze bij waar nodig. Om de leerlingen te stimuleren zijn er informatiesessies en opdrachten gepland. De leerlingen moeten een logboek bijhouden en een dossier opstellen waarin ze hun bronnen vermelden. Er worden punten gegeven op de werkhouding, vooruitgang, wat er thuis en op school gedaan wordt. Mr. Bettens’ eigen interesse in de materie stelt hem in staat om een goede ondersteuning te bieden. Hij putte ook veel ervaring uit het plannen en (helpen) bouwen van zijn eigen huis. Hij volgt ook steeds de nieuwe evoluties op met bijzondere aandacht voor energetische en ecologische aspecten die bij bouwen en verbouwen aan de orde zijn.

Passief appartement

De leerlingen die aan dit project werken moeten een milieuvriendelijk appartementsgebouw verwezenlijken. Om het passief complex te bouwen krijgen ze een budget van ongeveer één miljoen euro. De kunst bestaat er in om in het huis het hele seizoen een aangename leeftemperatuur te laten heersen zonder gebruik te maken van verwarmingstoestellen.

Renoveren van een hoeve

Deze leerlingen hebben als doel een hoeve te renoveren. Ze hebben gekozen voor een totale renovatie. Hiermee wordt bedoeld dat ze niets behouden, alleen maar de buitenmuren. Ze hopen buiten een 3D voorstelling ook van het gelijkvloers een maquette te maken. Wat bij deze hoeve verplicht werd is een alarminstallatie. Ook moeten ze een financieel plan opstellen en indienen. De materiaalkeuze voor het hele project was vrij binnen het toegestane budget.

Moderne vrijstaande woning

De leerlingen die voor een moderne vrijstaande woning hebben gekozen, krijgen een budget van 350.000 euro. Ze hebben een bouwzone van 11 op 11 meter. Maar hebben daarbuiten ook nog grond voor een tuin. Hun doelpubliek is een gezin van twee ouders en twee tot drie kinderen. Ze moeten dit project zo modern mogelijk verwezenlijken.

Er zijn twee groepen die dit project elk een eigen invulling geven. Ze kiezen hoe modern hun huis wordt en hoe ze het indelen. Dit levert twee verschillende projecten op, vertrekkend vanuit eenzelfde beginsituatie.

Ombouwen van een zolder naar een Bed & Breakfast

Het doel van dit project is het ombouwen van een zolder tot Bed & Breakfast. De zolder heeft een afmeting van 8 op 23 meter. Ze krijgen de opdracht om vier kamers te maken en één gemeenschappelijke ruimte. Elke kamer krijgt een eigen stijl. Ze kozen voor een kamer in de stijl van een loft, een moderne kamer, een cottage… Ze krijgen een budget van 50.000 à 60.000 euro waar ze zich moeten aan houden.

Dit seminarie geeft de leerlingen al een basis voor later, als ze zelf een huis zouden willen bouwen of een huis renoveren. Ze leren werken met de gratis software van Google: Sketch Up. Dit is een 3D-tekenprogramma.

Hier nog enkele sfeerbeelden:

Eén reactie

  1. Peter Bettens
    Geplaatst op 3 april 2010 om 16:45

    Fijn dat onze projecten ook uitstralen naar de buitenwereld dankzij MagdaZine!
    Ik ben immers trots op de realisaties van mijn architecten in spe.

    En jullie mogen trots zijn op het e-zine MagdaZine!