Sint-Donatus

Op onze school zelf wordt er ook wat aan cultuur gedaan. We gaan op zoek naar de talenten van de leerlingen tijdens de lessen Plastische Opvoeding, we zoeken naar de culturele kant van onze eigenste leerkrachten en we volgen allerlei schoolevenementen zoals de honderd dagen, het galabal van de zesdes en het SD Royal-project.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Hoe repareer ik mijn fietsband?

Hoe repareer ik mijn fietsband?

Op onze school was er voor de vijfdejaars een workshop “ Veiligheid op school”. Hierdoor hebben wij ook meer geleerd over de fiets en dit zowel op theoretisch als op praktisch gebied! Buiten de werking van de fiets en alle onderdelen moesten we zelf ook nog eens een fietsband herstellen! Bij het repareren van een fietsband komt heel wat bij kijken! Het is helemaal niet zo simpel als het eruit ziet. Maar omdat veiligheid niet alleen voor de vijfdejaars is, willen we hieronder onze kennis met jullie delen. Als jullie met de fiets ooit eens in een spijkertje zouden rijden, vinden jullie hierbij alvast praktische aanwijzingen om een fietsband te herstellen. We hebben het stap per stap gedaan! Zo zullen “platte banden” voortaan dus geen probleem meer zijn!

Stap 1
Draai het ventieldopje los en ook het ventielmoertje dat er rond zit om het ventieltje vast te klemmen.

Stap 2

Nu moet je de binnenband eruit halen. Dit doe je best met behulp van twee bandenlichters. Je steekt de eerste bandenlichter tussen het buitenwiel en de velg. Vervolgens ga je steeds opnieuw met de tweede bandenlichter de rest van het buitenwiel stukje bij beetje uit de velg halen.

Stap 3

Haal nu de binnenband uit de buitenband. Doordat je het ventieltje hebt losgedraaid zal deze er makkelijk uitkomen.

Stap 5

Om je band volledig luchtdicht te maken moet je eerst het oppervlak mooi gladschuren maar let wel op dat je niet te hard schuurt of je kan een nieuw gaatje maken.

Stap 6
Nu doe je lijm op en rond het gaatje en dit laat je gedurende ongeveer 2 minuten drogen.

Stap 7
Nadat je de lijm hebt laten drogen, plak je de plakker over het gaatje. Er zit een doorzichtige beschermfolie op; het beste is dat je deze er afhaalt.

Stap 8
Voor je de binnenband er weer insteekt steek je de band nog eens onder water en kijk je zeker dat er geen bubbels meer uit het gaatje komen.

Stap 9
Als voorlaatste stap steek je de buitenband terug op je velg maar er nog niet helemaal over! Als deze er half overzit, steek je de binnenband in de buitenband en steek je de buitenband er terug over (indien dit wat moeilijk gaat, is het altijd makkelijk er een beetje water op te spuiten, zo gaat de buitenband er makkelijker over).

Stap 10
Nu trek je het ventieltje opnieuw door de velg en draai je het ventielmoertje terug rond het ventieltje.

Als laatste stap blaas je de band terug op en zet je het plastieken dopje er weer over.
LET OP: blaas je band NIET op voor hij terug volledig in het wiel zit, anders komt de plakker gegarandeerd los!

Eén reactie

  1. Loïck Picalausa
    Geplaatst op 14 maart 2012 om 18:21

    Mooi werk geleverd Jente :D!