Over

Het seminarieproject MagdaZine dat je nu leest, heeft al een bewogen geschiedenis achter de rug.
Hier vind je de doelstellingen van het project, waar het vandaan komt en waar we ermee naartoe willen gaan.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Een kleine geschiedenis over MagdaZine van 2008 tot en met 2012. Of hoe het allemaal begon…

2008-2009: De start van Magda

Tijdens het schooljaar 2008-2009 werd de start gegeven voor nieuwe jaarprojecten. Het seminarie PO stond voor het ontwerpen van een ‘cultureel magazine’. Wat eerst bedoeld was als een soort schoolkrant zou uitgroeien tot een heus tijdschrift, gecreëerd door de leerlingen van het 6de middelbaar o.l.v. meneer Gillaerts. Zij die voor dit seminarie kozen, kregen uiteraard de nodige didactische informatie. Daarna moest er meteen een goede naam gevonden worden voor het magazine. Deze moest sprekend, leuk en origineel zijn. Inhoudelijk zou er vooral culturele informatie en thema’s worden beschreven, gelinkt aan de persoonlijke interesses van elk. De schrijverstalenten en andere creativiteiten zouden op de proef worden gesteld.

Bij de aanvang rees er meerdere malen het vraagje: “Kan dit? Mag dit? En mag dat? Mag da?” En zo werd het sein gegeven voor de uiteindelijke benaming: Magda.

De koppen werden bij elkaar gestoken en we inspireerden ons op het Maks jongerenmagazine voor de naamvorm. Letterontwerp, inkleuring en achtergrond kozen we echter zelf.

Er moest meteen aan de slag worden gegaan en iedereen koos zijn werkdomein. Elk had zijn taak en functie. Na een paar interviews, bezoeken aan concerten, theaters, films, expo’s en andere events draaide de redactie op volle toeren. Illustratoren fleurden het geheel op; de lay-out werd grondig verzorgd en Magda kreeg vorm.

Maar ieder van ons wilde het ook echt laten verschijnen in een oplage een 50-tal exemplaren. Teneinde deze publicatie ook waar te maken was een budget nodig voor druk- en bindkosten. De marketingploeg is op zoek gegaan naar sponsors en mede dank zij hen is de realisatie een feit geworden. Het magazine Magda rolde van de pers… Iedereen heeft, met vallen en opstaan, heel veel geleerd op een flexibele manier en met veel ruimte voor eigen inbreng en interventie.

2009-2010: Magda gaat online

Daar er dit schooljaar bezuinigingsmaatregels werden aangekondigd en het seminarie dus kostenloos moest worden, besloot ik om online te gaan. Geen cultuurmagazine meer in de echte zin van het woord maar een website waar het wel nog steeds over cultuur gaat maar dan uitgebreider, hedendaagser en aangevuld met kookrubrieken, mode-, schoolnieuws etc. De naam moest dan gewijzigd worden en het werd een contaminatie van Magda en Magazine: MagdaZine.

Tegelijkertijd had ik een site voor ogen hoofdzakelijk door en voor jongeren: zeer actueel dus, hip en jong-ogend. Het moest ook een duidelijke site worden met zeer diverse onderwerpen waarnaast de leerlingen uiteraard met taal maar ook met fotografie en lay-out zullen bezig zijn. Hoofdzakelijk zullen ze het culturele reilen en zeilen in ons landje in het oog houden en zullen ze hun kennis hierover aanscherpen of uitbreiden. Een website is dan ook weer het middel om te leren, je te informeren en te communiceren. Het is natuurlijk ook een middel om een massa mensen te bereiken en/of aan te spreken. Uiteraard zou een site geen site zijn zonder een sociaal platform als Facebook en Twitter (zie onze fansites).

MagdaZine zal zeker een unieke cultuursite worden; een site eigenhandig gerealiseerd door alle leerlingen samen, elk met zijn eigen capaciteiten en creatieve inbreng.

Of dit proces elk jaar voor herhaling vatbaar is, zal de geschiedenis uitmaken. Volgend jaar proberen we hierop verder te werken met nieuwe rubrieken en onderwerpen. Wellicht wordt het volgend jaar evengoed, zo niet nog beter, grootser en experimenteler.

2010-2012 : www.magdazine.be

Magdazine online!
We leven nu eenmaal in en online tijdperk! En Magdazine wil niet onderdoen!
Ik toon graag nog eens het volgend schrijfsel van één van de Magdaziners van het eerste « online-jaar »

Een seminarie Met een uitdaging
Anders dan Alle anderen
Onder leiding van Meneer Gillaerts
Een bende Die een scherp kantje heeft
En van Aanpakken weet
Ze Zorgen voor cultuur op school
Met een Internetsite om U tegen te zeggen
Een Niet te missen concept
Met voor Elk wat wils

En zo is het de twee voorbije seminarie-jaren inderdaad geweest! Ik kan oprecht zeggen dat beide jaren geslaagd zijn. Blader maar even terug op de website.
Jullie vinden vanaf het eerste online-gaan reeds prima uitgevoerde opdrachten terug. De Magdaziners schreven eigen boek- of filmrecensies. Ze gaven verslag over expo-bezoeken, concerten of andere events. Ze lieten u meegenieten van mode- of culinaire weetjes. Ze schreven prachtige poëzie en maakten leuke foto’s. Andere seminaries werden van commentaar voorzien. Er werden héél veel artikels allerlei aangebracht. De Magdaziners waren dan ook heel actief! Dikwijls moesten we kiezen, schrappen, beslissen. Maar dat houdt een onderdeel van een proces in. Een proces waarbij jongeren zelf aan bod komen en mee verantwoordelijk zijn voor de keuze van een opdracht. De groei van een website is dan ook heel intens maar fijn! Die website moest er niet alleen goed uitzien; ook de inhoud moest interessant zijn en andere jongeren aanspreken! En zelf moesten ze er uiteindelijk het meest van leren!
Tijdens het tweede online-jaar werd de lat nog iets hoger gelegd! De website moest nog « persoonlijker » worden. Dat wil zeggen dat ik enkel nog moest richting geven. En de site is stilaan van de MagdaZiners geworden! Zo moesten ze de getoonde items nog beter uitkiezen! De Directie was enthousiast over de manier waarop « mijn » team de site vorm gaf en ze wou graag een zekere interactie. Schoolgebeurtenissen werden op de site opgenomen. Zo is MagdaZine ook een deel een cultureel platform geworden van Sint-Donatus!
De MagdaZiners werkten hard en nauwkeurig! Ze deden het niet enkel goed als individu maar ook als groep. Ze vormden een zeer gemotiveerd team die echt goed konden samenwerken met veel respect voor ieders keuze. Ze schreven artikels die veel jongeren aanspreken en jullie leerden allicht nieuwe zaken bij het verschijnen van artikels over muziek, games, internet enz…
Ze toonden jullie ook expressieve tekeningen, kleibeelden en vakkundig gemonteerde slow-motion filmpjes! Andere MagdaZiners hielden u op de hoogte van recente shows, TV-programma’s en aktuele – of culturele events.
Werkelijk iedereen kon aan bod komen, steeds met veel inzet en eigen interesses!
En uiteindelijk heeft de site een eigen vorm aangenomen. Het is een site van een voor de jongeren geworden met een hippe look en veel interessante onderwerpen. De site heeft natuurlijk ook zijn plaats ingenomen via Facebook. Want zeg nu zelf : Facebook is vandaag niet meer uit onze samenleving weg te denken..

Ik dank hierbij dan ook beide teams voor het grootmaken van deze website!

– Gillaerts Christophe.

Hieronder kan je genieten van het MagdaMagazine van 2008-2009: