Muziek

Interviews met bekende artiesten van eigen bodem, verslagen van concerten en festivals,...

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Winter Classics 2010

Winter Classics 2010

Maandag 27 december trok ik er samen met enkele vrienden, waarmee ik samen muziekgeschiedenis volg, op uit. Normaal sluiten we elk schooljaar af met een eindexamen maar dit jaar zou het anders verlopen. Zo zouden we ons eindexamen mogen schrappen als we een concert zouden bijwonen dat onze leraar ons had voorgesteld. En geef toe, wie laat die kans nu liggen?

Die maandag vertrokken we zoals gepland naar het concert. Om heel eerlijk te zijn hadden we geen al te hoge verwachtingen. Welke tiener gaat er nu ook graag naar een klassiek concert? We besloten om onze vooroordelen toch even achterwege te laten en er een toffe dag van te maken.

Het concert zelf begon met een korte voorstelling van alle instrumenten. Dit gebeurde door Thomas Vanderveken, bekend van o.a. Steracteur Sterartiest, Vriend of Vijand, Vlaanderen Vakantieland, … En ik moet bekennen: onze meningen begonnen we toen al lichtjes te herzien. Helemaal overtuigd van klassieke muziek waren we echter nog niet.

Later, toen het concert echt zijn intrede deed, leek de tijd te vliegen. Het was helemaal niet zoals we dachten dat het zou gaan. Waar waren de minuten die uren zouden lijken gebleven? En de toeschouwers die hun ogen amper konden openhouden? Iedereen was werkelijk geboeid door het gebeuren. Het Symfonieorkest Vlaanderen, onder leiding van Ivan Meylemans, zorgde voor een boeiend optreden met veel interactie van het publiek. Muziekstukken van Sergei Prokofjev, Benjamin Britten en Peter Tsjaikovski kwamen er geheel tot leven.

Zoals Thomas Vanderveken bij het begin van het optreden al zei, is het nu eenmaal veel leuker wanneer je het orkest zelf ziet: muzikanten die rood worden wanneer ze een verkeerde noot spelen, of wanneer ze hard moeten blazen op hun instrument… Het maakt het toch allemaal boeiender. Ook de omvang van zo’n orkest is zeker niet te onderschatten.

Maar wat ik nu al de hele tijd probeer te vertellen is dat als je mij nu de vraag ‘Welke tiener gaat er nu ook graag naar een klassiek concert?’ opnieuw zou stellen, ik mijn mening inmiddels grondig heb herzien. Ik denk dat ik niet de enige ben!

Ik begrijp dat, na deze tekst gelezen te hebben, je nog niet helemaal van mening bent veranderd. Maar wanneer je zelf een klassiek concert zult bijwonen -en je je er dan ook voor open stelt- denk ik dat je toch even aan dit artikel gaat terugdenken. Ik ben met weinig verwachtingen aan deze “concertdag” begonnen maar ik ben met grote voldoening teruggekeerd!

Ga ik nu mijn iPod upgraden met concerto’s? Nee dat niet.

Meer info: http://www.symfonieorkest.be/

3 reacties

 1. Joeri De Plecker
  Geplaatst op 19 januari 2011 om 16:15

  Mooi, zo’n artikels mag je nog maken Karen.

 2. Peter Weetetbeter
  Geplaatst op 13 februari 2011 om 20:51

  Hey ik was daar ook!! Was inderdaad super:-)
  Mijn i-pod staat ondertussen wel vol klassiekers. Je mag hem eens lenen:-)

 3. Katrien De Neve
  Geplaatst op 15 februari 2011 om 18:01

  Karen, zo’n kans sla je toch nie af? Dé Ipod van Peter Weetetbeter?