Muziek

Interviews met bekende artiesten van eigen bodem, verslagen van concerten en festivals,...

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Asbest

Asbest

Welke leerling van SD heeft nu nog nooit gehoord over Asbest? De ijzersterke hardcoreband, met als frontman Michiel De Proost van 6Humane, staat scherper dan ooit. Na hun kleine tour in het Verenigd Koninkrijk heeft MagdaZine Michiel zelf aan de haak kunnen slaan voor een interview.

Vanwaar is de naam Asbest afkomstig?

“Onze drummer is daarmee op de proppen gekomen. We vonden het een zalige naam. We hebben er nooit over nagedacht; we vonden gewoon de klank al zalig. Iets dat iets vernietigt, Asbest, dus dat klonk wel vet. Punk is ook wel altijd al iets hards geweest, dus daarom hebben we de naam Asbest gekozen”.

Hoelang spelen jullie het al?

“We spelen nu al 3-4 jaar. We hebben in het begin gewoon gejamd en dan is daaruit Asbest ontstaan. We zijn niet begonnen met het idee om een groep op te starten. We zijn gewoon samen beginnen spelen. En nu, na drie jaar, staan we al iets verder”.

Vanwaar kennen jullie elkaar?

“De tweede gitarist is mijn broer, dus die kende ik al. En Thomas, onze drummer, die heb ik leren kennen tijdens een optreden van ‘The Casualties’ in den Trix in Antwerpen. We zijn toen samen vanuit Merchtem naar Antwerpen gegaan en we bedachten toen dat we samen misschien een band konden starten, zonder te weten of er uiteindelijk wel iets van zou terechtkomen. Met onze bassist, de Fré, heb ik ook al in een metalband gezongen. Dus die kende ik ook al. Vroeger hadden we ook nog een zangeres maar die is er na verloop van tijd uit gegaan en die woont nu ook in Amerika. Dus nu probeer ik een beetje te zingen”.

Jij was toen dus eigenlijk een manneke van 13 jaar?

“Ja, maar vanaf mijn 12 jaar speelde ik al in een band: Puinhoop. Het was met de Fré dat ik zong. Dat was altijd al gewoon mijn ding: punk- en undergroundmuziek. Het was zeker een eer om als dertienjarige met oudere mannen te mogen samenspelen”.

Hebben jullie vaak optredens?

“We hebben nu al rond de 75 optredens gedaan. De laatste tijd is het wel terug wat rustiger.. Punk is een genre met hoogtes en laagtes. Soms is er superveel volk op een optreden maar soms is er ook maar “5 man en een paardenkop”. Vorige week hebben we nog in Gent gespeeld en daar was rond de 50 man, wat ik persoonlijk al genoeg vind voor een optreden. Maar voor mij is het belangrijk, of er nu 50 man of 5 man staat, dat ze zich amuseren en onze muziek appreciëren en het goed vinden. Dat is voor mij het belangrijkste. We hebben wel al 75 optredens gespeeld. We mogen dus al tevreden zijn dat we die kans krijgen. Het is ook dankzij de steun van onze ouders dat we zo veel kunnen optreden. Twee groepsleden werken al en hebben ook een auto; dus dat is wel interessant, zeker als jongere groep om zo te kunnen touren en optredens te doen”.

Over touren gesproken, hoe was de England-tour?

“Ah, zeer intressant. Dat is zeker een vette ervaring. Ook is het Engels publiek compleet anders dan het Belgisch publiek in het algemeen. Die mensen hadden nog nooit van onze muziek gehoord. Het was ook onze eerste tour ooit en die vonden ons goed. Op onze shows was niet superveel volk. Maar het volk dat er was vond ons echt goed want iedereen was aan het dansen. We hebben goede reacties gehad en het is de bedoeling dat we in de zomervakantie terug gaan touren. Het is echt de max als je kan gaan touren als band. Touren is voor mij het toppunt van wat ik al bereikt heb. Elke dag gaan spelen, opstaan en weten dat je weer mag gaan spelen is voor mij een heel tof gevoel en het stinken natuurlijk ook”!

Wat zijn de specifieke vereisten voor een optreden van Asbest?

“We hebben geen vaste prijs maar we hebben wel een richtprijs. We vragen toch altijd een kleine naftvergoeding. We lenen soms de auto van onze ouders, en als je hen dan altijd moet laten opdraaien voor de kosten is dat wel irritant. We vragen ook eten en drinken, meestal vegetarisch. We vragen soms wel meer geld aan jeugdhuizen omdat die subsidies krijgen en omdat die niet echt verlies gaan maken door ons. Maar als we in kraakpanden of zo spelen, hoeven we niet echt ons geld te hebben; we spelen dan evengoed gratis. We proberen zo ook zoveel mogelijk volk binnen te krijgen, wat ook wel een foute houding is. Maar hoe meer volk van onze muziek kan genieten, hoe beter. Toch hebben we ons geld wel echt nodig, zeker voor een plaat op te nemen, wat zeer veel geld kost. Ook voor merchandise: zo hebben we ooit buttons en stickers uitgebracht. Dus we hebben echt wel geld nodig”.

Is het dan gemakkelijk je studies te combineren met de muziek?

“Ja, eigenlijk zeer gemakkelijk. We repeteren maar 1 keer in de week, wat misschien weinig is in sommigen hun ogen. Want 2 mensen werken en mijn broer combineert dat dan ook nog met studeren. Het is al moeilijk om samen een dag te vinden in de week. Ook als je optreedt, repeteer je in mijn ogen. We repeteren dan dinsdagavond van 20u tot 21u30. Je steekt dan ook nog veel tijd in het regelen van boekings en mails beantwoorden. Dit doe ik allemaal. Maar ik bekijk dat als vrije tijd. Je doet eerst schoolwerk en ’s avonds kruip je achter de PC en doe je je werk voor Asbest. Dat is zeer gemakkelijk te combineren. Je moet gewoon je prioriteiten weten en de school heeft meestal voorrang op de muziek”.

En hoe zou je dan uw eigen muziek het best omschrijven?

“Ik zou Asbest omschrijven als een bende amateuristische fuckers. Nee, dat is niet waar. In het begin dachten we om een punkband te worden met wat ska-invloeden. Maar eigenlijk zijn we nu tot de conclusie gekomen dat we wel graag ska spelen ook al vallen we altijd uit de boot. We waren niet punk genoeg voor de echte punkers en niet ska genoeg voor de mensen die naar ska luisteren. Dus hebben we besloten om alleen echte hardcore-punk te spelen. “Vollenbak rechtendoor”! Geen zever, geen solo’s, gewoon echt vlammen zoals het moet in mijn ogen. Dat is onze muziek, punk en hardcore, recht uit het hart. We proberen gewoon onze gevoelens en al de rest te vertalen in onze muziek en zo D.I.Y. (do it yourself) mogelijk te houden”.

Hoe zie je de D.I.Y scene in de toekomst?

“De D.I.Y. scene is een groot woord voor een kleine groepering. D.I.Y. is wel meer dan alleen punk. Het zal wel altijd blijven bestaan. Er zullen altijd mensen zijn die daar de neiging toe hebben om zo te zijn en zich anders voelen en dan niet in de muziekbusiness terecht kunnen. Zoals wij in het begin: wij waren ongelooflijk slecht! Je kon ons echt niet aanhoren. Moesten wij nooit het idee gehad hebben om in het Karrewiel een optreden te organiseren, compleet op ons eigen, geen Sabam te betalen en zelf aan de kassa te zitten, dan hadden we nooit verder geraakt als in iemand zijn tuin te spelen. De D.I.Y. scene heeft Asbest zeer veel geholpen. Maar nu is het zeer stil en het is een probleem aan het worden dat mensen te veel bezig zijn met hun uiterlijk en toestanden en dat ze het zo niet meer weten wat de essentie van de muziek is. En het maakt mij niet uit of je een hanenkam hebt, of dreadlocks hebt of een kort coupje.. Blijf gewoon jezelf. Niet naar de anderen luisteren hoe het moet en hoe je geld moet verdienen. Wees gewoon jezelf, en dat is D.I.Y. in mijn ogen”.

Zijn jullie zoals andere punkbands politiek gericht?

“Onze teksten hebben wel altijd al een politiek kantje gehad. Voor mij is muziek ook altijd een vertaling geweest van ‘actiemiddel’. Ik kan dan alleen voor mezelf spreken. Ik heb een bepaalde visie over de maatschapij. Onze drummer, bassist en gitarist denken daar dan ook soms anders over. We hebben ook wel overeenkomsten in onze politieke visie. Zo zingen we bijvoorbeeld over milieuproblemen. Maar ik ben zeer zwaar overtuigd vegetariër. Mijn broer eet wel vlees, Thomas (drummer) eet ook vlees. Dat is heel verschillend en dat maakt ook het toffe aan de groep, vind ik. We zijn 4 verschillende individu’s met elk een eigen kijk op het leven en een eigen kijk op de muziek. Maar omdat ik nu songteksten schrijf, zijn die meestal politiek getint en wordt het meestal omschreven als linkse muziek. Maar we spelen ook in kraakpanden waar politieke dingen zeer sterk gericht zijn. Maar iemand mag evengoed naar onze show komen en zeggen: ‘uw politieke visie doet mij niets maar ik vind jullie muziek goed.’. Dat is even goed voor mij. Maar ik kan wel zeer sterk mijn ongenoegen uiten t.o.v. rascisme, seksime, fascisme,… Daar zijn we het alle 4 wel over eens dat zo’n mensen niet naar onze optredens moeten komen zien. Dat kan echt niet door de beugel”.

Wat vinden jullie van Sabam?

“Sabam wordt algemeen in de underground wereld niet getolereerd. Sabam-kosten worden niet betaald. Je kan Sabam best vergelijken met een maffia. Zeker als kleine artiest haal je daar niets uit; ze proberen je gewoon in de zak te zetten. Het is schandalig dat mensen zoveel geld moeten afgeven om gewoon hun eigen creativiteit te uiten. Als je daarvoor dan moet betalen, waarmee ben je dan eigenlijk bezig? We moeten soms voor een optreden een Sabam lijst invullen. Ik schrijf daar gewoon ‘Fuck Off’op. We betalen dat gewoon niet. Je moet je daardoor niet laten vangen! Dat is de boodschap: Ram Sabam”!

Wanneer mogen we de nieuwe plaat verwachten?

“We zijn er al heel lang over bezig en de nummers zijn er. Maar het zijn binnenkort weer examens. En na de vakantie zullen we dan uiteindelijk terug in de studio belanden. Ik hoop dat we een echte plaat hebben in oktober. Ons einddoel is een 7’’ plaat te hebben hoewel onze drummer geen 7’’ wil, die wil liever een cd.

We weten al bij wie, hoe of wat, maar je moet er ook wel de tijd voor vinden. Dat is zowat het moeilijkste voor ons. Maar in oktober zal ze er wel zijn”.

Hebben jullie nog een tip voor de beginnende muzikant?

“Ik ben zelf nog een beginnende muzikant! Maar je moet je niets aantrekken van wat andere mensen doen en zeggen. Wees gewoon jezelf. Je moet je niet te sterk baseren op andere groepen want dan word je ook een kopie en ik denk dat daar niemand zit op te wachten. Wees jezelf en probeer ook wat na te denken over de maatschappij en de wereld. Als je dat in je muziek kan verwerken, des te beter! Probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Tracht te gaan werken voor je instrumenten. Probeer alles voor je muziek te geven. Muziek maken moet je voor jezelf doen en daarna zal je wel appreciatie krijgen van het publiek, en dat is veel plezanter”!

Onlangs heeft Asbest hun eerste EP opgenomen in ‘De Studio’ van Dirk Miers te Asse. De muzikanten zijn nog druk aan het onderhandelen met verschillende labels, waaronder één uit Engeland, om de cd te drukken en te verdelen.
Het artwork is gedaan door Jo De Smedt, de leerkracht PO van de middenschool.
De EP zal normaal eind februari of begin maart beschikbaar zijn. Hiervoor kan je terecht bij de verschillende distro’s zoals: Freedom in Fire, Deviant Gedrag, The Usual Suspect Distro,… Natuurlijk kan je ook altijd Michiel of de band even contacteren voor een cd.