Als eerste gerecht hebben we gekozen voor iets zeer eenvoudig om klaar te maken, namelijk tomatensoep met balletjes. Je vindt hieronder het recept stap voor stap uitgelegd.
Benodigdheden:
Voorbereiding:
Snij de prei net voor het donkergroene gedeelte af. Voor deze soep worden enkel het witte en lichtgroene gedeelte gebruikt. Het donkergroene gedeelte is niet slecht of oneetbaar, maar het zou de soep een vuilbruine kleur geven.
Ingrediënten voor 6 personen:
Tomatensoep:
2 stukken wit van prei
- 2 kleine ajuinen
- 2 wortelen
- 600 gram tomaten
- 80 gram boter
- 1,6 liter water
- 3 kippenbouillonblokjes
- 1 koffielepel tomatenpuree
- Peper
- Cayennepeper
Balletjes:
200 gram gehakt
- 1 eidooier (tip: open het ei vlak voor het verwerken. Niet eerder omwille van het risico op salmonella)
- Paneermeel
- Peper
- Cayennepeper
- Zout
- Water (voor het koken van de balletjes)
Hoe ga je te werk voor de soep?
- Reinig de ui en snij deze in kleine stukken
- Reinig de wortelen
- En snij ook deze in kleine stukken
- Reinig het wit van prei door deze in de lengte half door te snijden (zie foto).
- Spoel de prei onder koud stromend water en snij ze in kleine stukken
- Smelt de boter in een grote kookpot
- Voeg de gesneden ui, wortelen en prei toe en even laten aanstoven onder een gesloten deksel. Roer af en toe
- Snij ook de tomaten in kleine stukken
- Voeg de gesneden tomaten toe en laat deze heel kort meestoven
- Voeg het water, de kippenbouillonblokjes en de koffielepel tomatenpuree toe en roer goed
- Laat de soep 20 à 25 minuten tegen het kookpunt pruttelen onder een gesloten deksel
- Maak intussen de balletjes (zie “Hoe ga je te werk voor de balletjes?”)
- Mix de soep (en duw indien mogelijk door een puntzeef)
- Kruid de soep met peper en een weinig cayennepeper (tip: laat indien je voor kinderen kookt de cayennepeper weg, want dat maakt de soep ietwat pikant)
- Breng de soep opnieuw tegen het kookpunt en voeg voor opdienen de balletjes toe
Hoe ga je te werk voor de balletjes?
- Meng het gehakt met de eidooier, het paneermeel en een beetje peper en zout
- Rol kleine bolletjes (tip: als je je handen een beetje nat maakt, kleeft het gehakt minder aan je handen)
- Laat de balletjes even opkoken in gezouten water (tip: de balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven)
- Laat ze even uitdruipen op keukenpapier
Smakelijk!
P.S.: Succes met de afwas.
7 reacties
Amber, ik heb de eer gehad, om jouw tomatensoep ook te proeven……mmmmmm lekker. Dit is echt een héél leuk artikel…ik kijk al uit naar het volgend recept.
– Gillaerts Christophe
Amber, de tomatensoep ziet er overheerlijk uit. Ik zal ze zeker eens maken. Dank U – Louisette
Ik kan met vreugde melden dat het volgende recept er ook aan komt: een lekkere, luchtige botercake. Fijn dat jullie het leuk vinden 😀
Super Soep !
Tomatensoep met balletjes
Rinkelt hier een belletje?
In iets modernere versie
via de website te bestellen
tom@tensoep
al dan niet in een blik op oneindig
Mag ik nu ook deelnemen aan de preselecties
van de poëziewedstrijd?
Dat zou inderdaad leuk zijn Ivan… dat ook leerkrachten een gedichtje schrijven voor onze website.
@ Ivan De Winne
Aarzel niet om al uw soep- en andere huis-, tuin- en keukenpoëzie te posten in de doos die op tafel staat in de leraarskamer.
Bram
Dankzij Amber ontdek ik hoe je makkelijk een prei propert 😉