Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Wim Lots – Zomerhits

Wim Lots – Zomerhits

Kunstenaars vind je overal maar er zijn er altijd wel die eruit springen met een bepaalde stijl die enkel zij hanteren. Sommige kunstenaars komen verrassend uit de hoek wat vaak leidt tot zowel kritiek als lof. Eén van de Magdazine-reporters bezocht eind vorig jaar de tentoonstelling van haar nonkel: Wim Lots: ‘Zomerhits’. Ze wou graag deze ervaring met u delen.

In de galerij (een oud naaiatelier) CLJP Originals, te Brussel, bezoek ik de solotentoonstelling van Wim Lots (1972).

Vooreerst verwacht je een “gewone” tentoonstelling. De naam ‘Zomerhits’ doet je denken aan kleuren en uitgebreide landschappen… De schok die je krijgt als je boven in de galerij terechtkomt, is daarom even verrassend als aangenaam! Je staat plots in een ruimte waarvan haast alle wanden van boven tot onder behangen zijn met honderden tekeningen: tekeningen van wapens, revolvers, geweren en pistolen. De kunstenaar zelf schatte het aantal op zo’n 480 werken. Ze zijn allemaal verschillend en toch allemaal hetzelfde. Het zijn boeiende werken die vooral in hun geheel, als je ze allemaal samen opgehangen ziet aan de muren van de galerij, voor een grote impact zorgen.

Elk werk is fascinerend om bij stil te staan. Hoewel ze allemaal over hetzelfde gaan, zijn ze ook elk verschillend op duizenden manieren: van de grootte tot de uitgewerkte techniek. Lots schildert en tekent op papier en doek, in houtskool, potlood, acrylverf, Chinese inkt en stiften in diverse gradaties. Nu eens gedetailleerd, dan weer schetsmatig en van dunne potloodlijntjes voorzien tot grove inktstreken, hanteert hij de meest diverse stijlen. Maar steeds geeft Lots zijn onderwerp weer in zwart-wit. Het is hem niet te doen om een waarheidsgetrouwe of perfecte weergave. Hij tekent de revolvers en geweren naar het geheugen maar hij is vooral bezig met tekenen in 1 lijn en dit toont hij in zijn verschillende werken.

Als tegengewicht voor de kamervullende installatie toont hij ook een drieluik dat wat kleur brengt. Op een monochrome achtergrond in blauw, rood en groen heeft hij o.a. details gekleefd van kleine, gevonden tekeningen. De titel van de tentoonstelling: “Zomerhits”, mag dan wat misleidend klinken, ze verwijst naar de songs die tijdens de tentoonstelling worden afgespeeld en eveneens door Lots werden geschreven, of ook songs waar Wim zelf van houdt. Het maakt van het bezoek aan de galerie nog meer een totaalervaring die je moet ondergaan.

Dit was Lots eerste solotentoonstelling. Te vermelden waard hierbij is dat Lots zijn eerste opzet was om een overzichtstentoonstelling op te bouwen met tekeningen van de voorbije vijf a tien jaar. Hij had een hele tentoonstelling klaar toen hij bedacht dat hij iets anders wou doen. Enkele weken voor de opening gooide de kunstenaar het over een andere boeg. Vier weken lang tekende hij tussen 470 en 490 nieuwe werken over revolvers, geweren,… Dit was niet de eerste keer dat hij dit deed: tijdens zijn jeugd tekende hij ook al vaak wapens, steeds opnieuw.

(Dat is het verhaal achter de tentoonstelling maar niet veel mensen weten dit. Hij heeft het onderwerp nu echt helemaal uitgewerkt en uitgeput wat toch wel super is om te zien.)

Deze tentoonstelling loopt vandaag niet meer maar er is een nieuwe gepland. Ondertussen is deze kunstenaar nog bezig met optredens waar hij ofwel live tekent ofwel live muziek speelt. Hij werkt samen met verschillende muziek- en theatergezelschappen. Zo heeft hij niet zo lang geleden nog samengewerkt met Josse De Pauw en heeft hij ook meegewerkt aan ‘Dans Dans’ in Brussel.

Binnenkort kan je Wim Lots (zowel artistiek als muzikaal) aan het werk zien in volgende producties:

  • “La Vie est un Rêve” waarmee hij de komende weken toert door Frankrijk.
  • Met het psychedelisch jazztrio “Dans Dans” tekent hij live en het volgende optreden hiervan is gepland op 24 juni.
  • Hij werkt momenteel aan illustraties voor een publicatie van de organisatie “Aifoon”, die werkt rond geluid en stilte. Dit zou normaal dit jaar nog moeten uitkomen.
  • Op 27 april cureert hij een concertavond in “Les Atelier Claus” te Brussel waar hij achter de draaitafel staat en ook onder andere Mittland och Leo, Ssaliva en Eric Thielemans zullen spelen.
  • Hij is momenteel ook aan het werk voor een nieuwe tentoonstelling die in de zomer zal uitkomen (vermoedelijk in september).

Wim Lots is dus duidelijk een artistieke duizendpoot. Zoek gerust via Google eens wat meer informatie over deze geboren tekenaar. U zal aangenaam verrast zijn door zijn creatieve werk!