Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Vincent Van Gogh: “Rond een kunstenaar”

Vincent Van Gogh: “Rond een kunstenaar”

Stofjes hier, stofjes daar, stofjes overal. En dan ook letterlijk overal. Het zal wel even duren voordat mijn kamer weer stofvrij is, vooral nu ik geen stof meer kan zien… Je raadt het al, mijn kunstwerk is volledig uit stof gemaakt!

Iedereen heeft wel al van Vincent Van Gogh gehoord. Wie kent trouwens zijn schilderijen van de zonnebloemen niet? Zo zal zijn schilderij ‘De sterrennacht’ jullie wellicht ook niet onbekend zijn. Ik heb dit werk altijd al één van de mooiste, postimpressionistische schilderijen gevonden. Ik dacht dat het niet zo heel moeilijk zou na te maken zijn in stof. Na een paar uur kijken, zoeken, knippen, leggen en plakken had ik door dat dit idee niet echt (of helemaal niet) klopte!

Ik heb al het werk serieus onderschat en ik heb er dan ook veel langer over gedaan dan ik had verwacht. Hiermee is zeker bewezen dat een werk maken veel tijd vraagt en dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. Je kan niet geloven hoe blij ik was toen ik eindelijk het laatste stofje opplakte.

En ik had dan al het geluk dat ik, na mijn kast uitgepluisd te hebben, een perfect doek had gevonden. Het had alle kleuren van de regenboog, met aan de zijkanten ‘flochen’, zodat ik mezelf toch redelijk wat knipwerk kon besparen. Moest ik dat niet gevonden hebben, zou ik over vijf jaar nog bezig zijn.

Vincent W. Van Gogh (1853-1890) is een Nederlands kunstschilder. Zijn werk is postimpressionistisch met een grote invloed op het latere expressionisme. Hij studeerde zelfs een tijdje aan de Academie te Antwerpen. Na zijn verblijf te Nederland en Parijs vertrekt hij naar het Zuiden van Frankrijk. Daar verandert zijn kleurenpalet duidelijk. In de meeste werken kan men echt van een kleurexplosie spreken. Ook al is hij veel te laat erkend, blijft hij één van de belangrijkste kunstenaars uit de 19e eeuw.


Hiernaast zie je een afbeelding van het origineel schilderij “De sterrennnacht”. Het meet 73cm x 92 cm en het bevindt zich nu in het Museum of Modern Art te New York. Het werk werd geschilderd in juni 1889, in Zuid-Frankrijk waar Van Gogh op dat moment vrijwillig verbleef in een ziekenhuis. Dit werk schilderde hij uit het hoofd. Ook al bleek hij er niet echt trots over te zijn, wordt het als één van zijn meesterwerken gezien.

 

 

Je ziet hierbij ook een foto van mijn werkje. En net zoals bij het werk van Van Gogh vind ik het in het echt mooier omdat de kleuren feller lijken en beter overkomen maar ook omdat je de details beter kan zien. Toch ben ik wel trots op het resultaat, zeker als ik bedenk hoeveel tijd ik er in heb gestoken.

 

 

2 reacties

  1. Hilde Doms
    Geplaatst op 6 mei 2014 om 20:14

    Wat een prachtige tekst en … wees maar trots op je kunstwerk. Het is gewoonweg schitterend.

  2. Peter Bettens
    Geplaatst op 9 juni 2014 om 20:40

    Mag ik een bod doen? Het is prachtig!