Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Stefan Vanfleteren : Opdracht rond een kunstenaar

Stefan Vanfleteren : Opdracht rond een kunstenaar

Een creatieve opdracht die je in alle vrijheid laat kiezen wat je wil doen.
Er is slechts 1 voorwaarde: het moet volgens de stijl van een hedendaagse kunstenaar zijn.
Na lang nadenken vond iedereen uiteindelijk zijn ding. Voor mij was het echter snel duidelijk: ik zou iets met fotografie doen.

Mijn voorbeeld bij deze opdracht is Stefan Vanfleteren, een fotograaf die zich vooral concentreert op het maken van portretten. Er was echter een probleem: Stefan Vanfleteren fotografeert analoog en op middenformaat. Dit is niet echt evident maar een beetje afwijken van het werk van de kunstenaar kon wel door de beugel.

Tijdens de eerste les nam ik mijn fototoestel mee naar school, een lichtmeter en een statief. Het lokaal moest donker zijn met daarin een onrechtstreekse lichtbron die slechts vanuit één richting mocht komen, waardoor er een duidelijke schaduw op het gezicht van het model werd gevormd. Het model moest 2 meter van de muur en van de lichtbron verwijderd zijn maar toch dicht genoeg bij het fototoestel om het gezicht beeldvullend te krijgen.

Ik begon met het meten van het licht ter hoogte van het hoofd van het model. Vervolgens las ik op de lichtmeter af wat de sluitersnelheid (die zo laag was dat een statief noodzakelijk was) bij diafragma 2.8 moest zijn en stelde ik dit in op het fototoestel. Daarna was het simpel: de leerlingen poseerden terwijl ik foto’s maakte.

Na het maken van de foto’s was het tijd om ze te bewerken. Hiervoor gebruikte ik het programma ‘Aperture’. Aangezien Stefan Vanfleteren zelf met barietpapier aan de slag gaat in de doka, moest ik de foto’s omzetten naar zwart-wit. Dit was een beetje spelen met de kleurverzadiging (alle kleuren moeten gewoon weggefilterd worden), de helderheid en het contrast. Na even zoeken was ik blij met het resultaat.

Een fijne balans tussen de licht- en de schaduwpartijen en het bereiken van diep-zwart zijn het handelsmerk van Stephan Vanfleteren. Wat ‘trial and error’ leverden een resultaat op dat klaar is voor publicatie.

Maar oordeel vooral zelf…

Laurent Verbanck

2 reacties

  1. Geplaatst op 20 november 2012 om 19:12

    Heel mooi werk, proficiat!

  2. Bram Van Cauteren
    Geplaatst op 21 november 2012 om 08:16

    Laurent, je spreekt precies wel met kennis van zaken!

    Mooie opdracht en mooie foto’s!