Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Pollock VS Disney : “Rond een kunstenaar”

Pollock VS Disney : “Rond een kunstenaar”

Ik, Nele Du Bois, koos ervoor om rond de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock te werken. Omdat ik met Maaike De Wae samenwerkte, die zot is van Walt Disney (ook een groot kunstenaar) en dit onderwerp er wou in verwerken, hebben we ervoor gekozen om het Disneykasteel in onze “Action Painting” te maken. We begonnen er direct aan.

Waarom koos ik juist Jackson Pollock? Zo een twee jaar geleden bezocht ik in New York het MOMA (Museum Of Modern Art) waar een aantal schilderijen van Pollock hingen. Ik vond ze best wel cool maar ik had nog nooit van hem gehoord. Dus ben ik daarna over hem beginnen te lezen in een paar boeken die ik thuis had liggen. Daarin las ik onder andere dat Pollock (1912-1956), op 18-jarige leeftijd, verhuisde naar New York en daar les kreeg van Thomas Hart Benton in de Art Students League van New York. Ook ontmoette hij tijdens die periode verschillende andere bekende kunstenaar waar hij al dan niet met samenwerkte aan projecten. Pollock zijn werken behoren tot het “abstract expressionisme”.
Terwijl Pollock eerst op de gewone manier schilderijen maakte, werd hij toch vooral bekend voor zijn “action painting”. Deze term staat voor het handelen van het schilderen, de actie. Waarom? Pollock had een specifieke manier van werken: hij voorzag een heel groot doek, of verschillende doeken,op de grond. Dan bewoog hij zich rond het doek en bracht de verf aan: zonder het doek met de borstel aan te raken echter!!! Hij bracht de vloeibare verf aan via “beweging”. Dat wil zeggen dat hij de verf spatte, soms goot en meestal druppelde op het doek, in slierten, spatten en met grillige lijnen, in vele kleuren en met vele patronen. Deze techniek werd de “dripping-techniek” genoemd (soms ook wel “drippings”). Pollock wordt al wel eens “Jack the Dripper” genoemd.
Er zijn ook 2 films over hem gemaakt. De eerste is een documentaire waarin hij zowel in als buiten zijn atelier wordt gevolgd. De tweede is een film over de laatste 15 jaar van zijn leven met als hoofdrolspeler Ed Harris. Er werd 10 jaar aan deze film gewerkt.

Hierbij dan Mickey (made by Maaike) en zijn Disneykasteel, in de stijl van Pollock.