Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Mucha:“Rond een kunstenaar”

Mucha:“Rond een kunstenaar”

Ik heb lang nagedacht over welke kunstenaar ik voor deze opdracht zou kiezen. Het werd een keuze uit twee kunstenaars: Jiri Kolar of Alphonse Mucha. Deze kunstenaars heb ik allebei ontdekt toen ik tijdens de kerstvakantie naar Praag ben geweest.

Jiri Kolar’s werken kwam ik tegen in het Kampa Museum. De werken van Mucha ontdekte ik op een heel andere manier. In een van de winkeltjes in Praag kocht ik een mooi juwelendoosje. Hierop zag ik een afbeelding van een schilderij. De naam van de kunstenaar, Mucha, stond er in kleine lettertjes bij en die naam heb ik dan gegoogled. Ik zag allemaal prachtige werken en toen wist ik dat ik voor Mucha ging kiezen. Ik wilde ook een werkje maken in zijn stijl. Ik vond zijn kunst echt heel mooi! Bovendien zouden zijn werken een grotere uitdaging vormen om na te maken dan de werken van Kolar.

De tekening die ik maakte is eigenlijk een soort van samenraapsel van verschillende werken van Mucha, waar ik dan mijn eigen draai heb aan gegeven. Omdat Mucha veel natuurelementen zoals bloemen en blaadjes gebruikt in zijn werken heb ik dat ook gedaan. De maan heb ik gekozen, als persoonlijk element, omdat ik vond dat dat wel bij zijn stijl paste. Ik heb lang getwijfeld over welk materiaal ik moest gebruiken voor de kleur. Mucha tekende heel erg fijne patronen en ik was vrij zeker dat het niet haalbaar zou zijn om dat zelf na te maken met verf. Daarom dacht ik aan de pastelkleurpotloden van mijn oma. Zij was ook een kunstenares en na haar dood heb ik al haar teken- en schildermateriaal gekregen. Het kleuren met pastels was uiteindelijk ook een uitdaging omdat ze zeer uitwrijfbaar zijn. Één foute beweging op het blad en alle kleuren lopen in elkaar over. Daardoor moest ik als een printer van links naar rechts te werk gaan zodat mijn hand de kleuren niet zou uitvegen. Gelukkig heeft dat probleem zich niet voorgedaan en heb ik de kleuren nadien gefixeerd zodat ze niet meer konden uitlopen.

Alphonse Mucha werd in 1860 in Ivančice, in Tsjechië geboren. Zijn werk bestond voornamelijk uit affiches maar hij maakte ook decors, meubelen, kostuums en juwelen. Zijn werken zijn verbonden met de Jugendstil-kunststroming of Art Nouveau van het begin van de twintigste eeuw. Jugendstil werd gekenmerkt door motieven in 2D met een asymmetrisch karakter. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur. Mucha’s stijl kenmerkt zich evenzeer door de sierlijke lijnen, frisse pastelkleuren en weelderige motieven. Deze stijl werd voornamelijk gebruikt bij het versieren van meubels, in zilver en sieraden, illustraties en reclame. In 1887 ging Mucha naar Parijs waar hij doorbrak met een affiche voor het toneelstuk Gismonde. Zijn affiches werden al snel zo populair dat ze toen zelfs van de straat werden geroofd. Ondanks zijn populariteit in Parijs keerde hij in 1910 terug naar Tsjechië. Daar begon hij aan zijn Slavisch epos: een zeer groot werk bestaande uit 20 gigantische schilderijen die de Tsjechische geschiedenis afbeeldden. De rest van zijn leven zou hij hieraan werken. Hij doneerde de werken aan de stad Praag maar die waren niet zo enthousiast. Na de oorlog werden de doeken vergeten tot ze in 1963 weer werden tentoongesteld.
Toen hij in Praag stierf, in 1839, was Mucha’s werk niet meer populair. De mensen vonden het ouderwets. De opening van het Mucha museum in Praag bracht daar echter verandering in. Mucha werd weer populair. Zijn werken hebben nog tal van kunstenaars geïnspireerd en vandaag wordt hij gezien als een groot grafisch kunstenaar.
Dit is het uiteindelijke resultaat. Ik heb er wel heel lang aan gewerkt maar ik heb er ook bij geleerd. Ik ben er zeer tevreden over en ik zou zeker nog wel werkjes in zijn stijl willen maken.

Lara