Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Monet: “Rond een kunstenaar”

Monet: “Rond een kunstenaar”

“Laat ik eens iets doen dat ik nog nooit gedaan heb”, dacht ik, “een uitdaging: een schilderij naschilderen van een groot meester”. Ik hou wel van de natuur en idyllische tafereeltjes dus daarom koos ik voor de Frans impressionistische kunstschilder Claude Monet.

Monet werd geboren in Parijs op 14 november 1840 en stierf in Giverny op 5 december 1926. Deze schilder had een enorm oeuvre. Op 24-jarige leeftijd begon hij landschappen te schilderen.

Met zijn schilderij ‘Soleil levant’ was de term impressionisme geboren (‘impression’: de beleving van het moment). Eerst werd er met de impressionisten de spot gedreven maar later kregen ze erkenning voor hun werken.

 

De  pionier van het impressionisme, Claude Monet, heeft vooral zijn stempel gedrukt op de landschapsschilderkunst. Hij schilderde dan ook meestal buiten! Door te breken met de gevestigde schildertechniek kon Monet de vluchtige effecten van de tijd van de dag, de sfeer en het seizoen vangen in kleur en licht (Monet schilderde vele malen vaak exact dezelfde vergezichten om de veranderende licht-en weersomstandigheden weer te geven). Zijn kunstwerken brengen kleur in afzonderlijke elementen en zwarte en grijze tinten ontbreken volledig. Door het verfijnen van de weergave van voorbijgaande natuurlijke lichteffecten was zijn werk baanbrekend voor het modernisme van de 20e eeuw. Hij wordt gezien als grondlegger en trouwste vertegenwoordiger van het impressionisme.

Monet was gefascineerd door de Japanse, houten brug in zijn uin, die hij meerdere malen geschilderd heeft (hierbij een versie uit 1899). De verschillende dieptelagen in het schilderij, bestaande uit de brug, de waterlelies, de bomen achter de brug, de weerspiegeling van die bomen en de brug in het water, met soms ook nog de weerspiegeling van de wolken, laten zien wat een meester Monet was in het weergeven op doek van wat hij zag. Hiermee is Monet geslaagd in wat de impressionisten wilden doen: vastleggen van het visuele aspect van de alledaagse werkelijkheid, zonder gepsychologiseer of verwijzing naar de klassieke oudheid of andere historische thema’s.

Voor het naschilderen koos ik voor het schilderij ‘De rode boten’.
Het werk werd gemaakt in 1875, in Argenteuil en het wordt bewaard in Cambridge, Massachusetts. In de jaren zestig en zeventig werkten Monet en Renoir samen in het ontwikkelen van een rijpe stijl van het Impressionisme, geschikt om buiten-de-deur te schilderen. Monet werkte vaak vanop zijn “atelierboot” om van op het water te kunnen schilderen. Ook hier is de voorstelling zonovergoten, maar nieuw is de wijze waarop het geschilderd is: met een vrij penseelwerk van kleurenvlekjes.

Hoe heb ik dit nu aangepakt? Ik moest eerst aan het juiste materiaal geraken dus ging ik naar de winkel. Daar kreeg ik een groot aanbod aan verf in alle kleurtonen, penselen, schildersezels, e.a. …
Na nauwkeurige observatie begon ik met de lucht die ik heb moeten overschilderen (want Ik had immers de juiste techniek niet beet). Al goed dat je met acrylverf goed kan overschilderen. Ik moest echter wel terug naar de winkel voor een fijner penseel. Het zoeken naar het juiste kleurgebruik was zeker niet altijd makkelijk. Dan begon ik aan het water, de bomen en struiken, het huisje, de verschillende boten en tenslotte het brugje en de zwaantjes. De weerspiegeling van de diverse voorwerpen in het water mocht ik zeker niet vergeten!

Dit is wat ik ervan maakte:

Wat was ik blij toen het uiteindelijk af was! Ik was ook behoorlijk tevreden met het resultaat!
Een hele evolutie heb ik doorgemaakt. In het begin was het zoeken. Het schilderen lukte echter steeds beter en ik kreeg het stilaan onder de knie. Het was een heus werk maar ik ben blij dat ik het geprobeerd heb. Nu heb ik er even genoeg van. Maar in de toekomst zie ik mezelf zeker en vast nog eens schilderen; ik wil dan graag een eigen creatie maken en geen kopie. De reacties die ik krijg van mijn omgeving zijn positief en leuk om te horen. Aan u om mijn werk te ontdekken.

Karen

3 reacties

 1. Geplaatst op 6 juni 2014 om 17:40

  Goed gedaan Karen! Ik zou die verf niet te ver wegsteken en idd nu eens een eigen ontwerp proberen. Schilder zo verder en veel succes bij het zoeken naar je eigen stijl 🙂

 2. Peter Bettens
  Geplaatst op 9 juni 2014 om 20:46

  Ik heb je in verschillende fasen aan het werk gezien: Karen, wat heb jij een engelengeduld en finesse!

 3. Hilde Doms
  Geplaatst op 29 juni 2014 om 12:49

  Wat een artistiek pareltje. Je hebt gouden vingers en een geweldig oog voor kleur. Ik krijg er kippenvel van!