Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Manga VS U2: “Rond een kunstenaar”

Manga VS U2: “Rond een kunstenaar”

Manga tekenen is iets wat ik goed kan. Dus had ik een superidee. Ik wou een foto van ‘gewone’ mensen (de mensen op mijn tekening zijn wel niet zomaar mensen: het zijn de bandleden van U2) naar manga transformeren. Ik had dit nog nooit gedaan. Het was dus een echt experiment, zeg maar. En niet zo maar een experiment! Een speciaal experiment in het kader van een Magdazine-opdracht en bijgevolg stonden er punten op… Ik moest dus wel goed zijn en ik koos een foto in zwart-wit genomen door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Corbijn is vooral bekend door zijn foto’s van rock-musici en andere artiesten.

Ik was er nog maar net aan begonnen of mijn humeur keerde zich al als het tij van de oceaan. Van een blije Clara was ik ineens omgetoverd tot een humeurige, geërgerde Clara. Het wou maar niet lukken! Noch mijn handen noch mijn brein konden mijn meesteridee op papier krijgen! Hoe moest ik dat nu weer gaan uitleggen tijdens de les? En dan, opeens, na de duizendste poging, lukte het me om het gezicht van Bono mooi en netjes om te toveren in een mangaversie van zichzelf. Eindelijk! Het was gelukt! Of dan toch bijna…
Tijdens het denken en proberen ben ik erachter gekomen dat mensen toch wel complexe en ingewikkelde gezichtstrekken kunnen hebben. Daar is het gezicht van The Edge een mooi voorbeeld van. Het lijkt misschien op een vlak met daarop een neus bevestigd, een mond ingegraven en wat lippen opgeplakt, met dan nog gauw wat baard en wenkbrauwen bijgegooid, samen met twee ogen. Maar dan komt het ‘op de juiste plaats staan’ van die dingen. En dan nog in de mangastijl! Dat is dan weer een ander veel te lang verhaaltje. Hoe dan ook, het is me uiteindelijk gelukt om deze vier geweldige mensen van de Ierse rockband een mangapersoonlijkheid te geven.
Mijn idee bleek dan toch werkelijk een superidee te zijn!

Wat is Manga?
Manga betekent zoveel als stripverhaal; in Japan tenminste. Bij ons betekent het meer de tekenstijl uit Japan. Manga zijn getekend met potloden en inkt, dus ook in zwart- wit (later werden ze dan ingekleurd). Een striptekenaar van een manga wordt een mangaka genoemd

De term “manga” is ontleend aan het in 1814 uitgegeven boek van de houtsnedekunstenaar Katsushika Hokusai: Hokusai Manga. Het was een boek met veel schetsen van mensen, dieren, planten en landschappen. Kortom, een variatie aan beelden uit het dagelijks leven in het Japan van de 19de eeuw. Manga betekent “onbeheerste of willekeurige kwaststreken” en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl van Hokusai’s werk.
Terwijl het eerste Japanse stripverhaal reeds in 1902 verscheen, wordt als grondlegger van de hedendaagse manga Osamu Tezuka beschouwd. Hij maakte vanaf 1946 als eerste honderden manga en anime (animatiefilmjes). Hij was beïnvloed door tekenaars van W. Disney. Hij gaf zijn karakters vaak ook de kinderhoofd-trekken weer, zoals de soepele, ‘grote kinderogen’-stijl van Amerikaanse tekenfilms als Betty Boop. De manga waren voor jong en oud. Hoe ouder de doelgroep, hoe kleiner de ogen van de personages zijn. Eén van zijn bekendste werken is “Astro Boy”.
Terwijl in Japan en Azië de manga al meer dan 100 jaar een succes zijn, worden deze in Amerika en Europa pas een succes vanaf de jaren ‘80.

Enkele bekende mangaka zijn:
Akira Toriyama (bekend van Dragon Ball)
Masashi Kishimoto (bekend van Naruto)
Tite Kubo (bekend van Bleach)
Tsugumi Oba (Death Note)