Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Magritte: “Rond een kunstenaar”

Magritte: “Rond een kunstenaar”

Onlangs werd een ontdekking gedaan die wel eens bepaalde levens zou kunnen veranderen! Een scholier uit het middelbare besloot om zijn stamboom te achterhalen aan de hand van oude documenten. Als bij wonder kwam hij uit bij René Magritte! Neen, niet de lokale aardappelboer die zo heet maar de enige echte kunstschilder, bekend om zijn surrealistische werken. Als uiting van respect voor zijn voorvader heeft de student meteen een ode gebracht door één van Magrittes werken in een modern jasje te steken.

René Magritte, (1898-1967) verbleef als volwassene vele jaren in zijn woning te Schaarbeek (te bezoeken). Hij was één van de grootste, Belgische surrealistische kunstschilders. Hij begon als ontwerper van affiches in een behangfabriek. Zijn debuut was meestal kubistisch, futuristisch en abstract werk. Magritte schilderde zeer fijn en realistisch en hij maakte vooral schilderijen met olieverf op doek. Zijn stijl evolueerde naar surrealistisch en hij schilderde overwegend onbestaanbare voorstellingen. In Parijs legde hij vriendschap met andere grote mannen uit die tijd, zoals André Breton. In 1960 werd hem in ons land de staatsprijs toegekend. Zijn werk was heel populair. Zelfs verzamelaars uit New York werden aangetrokken. Om alles samen te vatten: Magritte is dus wel niet de minste kunstknobbel die je in je familie kan hebben.

Hier hebben jullie een kort woordje van onze verloren afstammeling van Magritte: ‘Ik had nooit gedacht dat René Magritte mijn overgrootvader zou zijn. Blijkbaar was het zelfs nooit geweten dat hij kinderen had. Maar dat bleek dus wel. Mijn opa was de geheime zoon van Magritte. Om alles een beetje te verduidelijken, heb ik een korte stamboom gemaakt van mijn familietak. Ik ben altijd wel al graag met kunst bezig geweest maar vanaf nu kan ik zeggen dat de liefde voor kunst echt in de familie zit.

Als ode aan mijn overgrootvader heb ik dan ook een kunstwerk van hem “La clef des champs” (1936), bijna 80 jaar later, proberen te moderniseren om hem weer extra tot leven te wekken. Na vele werkuren is het effect van dieptezicht eindelijk af. Zou dit het raam geweest zijn dat Magritte voor zijn schildersezel had staan”?

 

 

 

 

 


Het 3D-kunstwerk van de plots opgedoken achterkleinzoon van René Magritte gaat intussen de wereld rond. Het werk geeft een andere blik op het origineel werk terwijl het toch zijn charmes behoudt. Wordt de afstammeling van René misschien wel even populair met 
deze eerste zet in de kunstwereld? Krijgt dit werk een plaatsje in het Magritte-museum te Brussel?
Vince 1 Vince-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vince 2Voor het antwoord op deze vragen zullen jullie nog even geduldig moeten afwachten… Maar alle wegen staan zeker open…

(En als jullie dit allemaal geloven dan maak ik jullie volgende keer opnieuw wat wijs!)

Vince

Eén reactie

  1. Geplaatst op 19 maart 2015 om 17:32

    Wat een knap ontwerp. Jij hebt kunstenaarshanden en een artistieke geest! Bravo!