Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Kunstwerk Jan Fabre en Marcel Broodthaers onthuld! (Deel 2)

Kunstwerk Jan Fabre en Marcel Broodthaers onthuld! (Deel 2)

Brussel – 03/02/2013

In de Magdazine-editie van 27/01/2013 was te lezen dat Jan Fabre en Marcel Broodthaers een nieuw kunstwerk zouden maken met hun bekendste kunstwerken
(“Heaven of Delight” en “De grote mosselpot”) als inspiratie.
Het kunstwerk, “Mussels of Delight”, werd vandaag onthuld in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Brussel.
Na de plechtige onthulling konden wij de kunstenaars strikken voor een paar vragen.

Magda.: “Wat is het concept van het werk “Mussels of Delight”?

B.: “We wensten een kruising te maken tussen de concepten van onze bekendste werken. De mossel als typisch Belgisch symbool en als de verwijzing naar dezelfde vorm die steeds weer terug komt”. (B. heeft het hier over het feit dat “mossel” en “mal” in het Frans hetzelfde woord is. Zie verslag 27/01/2013)

F.: “En het licht; de oude, klassieke lamp die niet enkel verlichting bracht in de huizen van onze grootouders, maar ook in ons hoofd. Traditie en “conceptionele kunst” kruisen elkaar”.

 

Magda.: “Waarom hebben jullie een lamp gekozen”?

F.: “In het koninklijk paleis had ik de eer een luchter te bekleden met kevers. Deze keer wou ik, net zoals Marcel dat altijd doet, kunst maken die gebaseerd is op voorwerpen uit ons dagelijks leven. Niet iedereen heeft een luchter die in pracht en praal schijnt, bedekt met exotische kevers. Maar velen hebben wel een klassieke lamp die niet opvalt maar even broodnodig is in ons huis. We bedekten hem niet met exclusieve kevers maar met dagdagelijkse mosselen. Iedereen kent die, iedereen eet die, maar wij verheffen ze tot Kunst”.

Magda.: “Hoe is het werk gecreëerd”?

B.: “Tijdens een etentje bij “chez Léon” waar we samen van een grote pot mosselen genoten in het licht van een grote lamp, rijpte het idee”.
F.: “We hebben dan de mosselen gesorteerd (er zijn linkse en rechtse mosselen) en we zijn beginnen experimenteren. Na een tijdje hadden we de juiste techniek”.
B.: “We hebben niet de volledige lamp “be-mosseld”. Het klatergoud op de lamp hebben we onbedekt gelaten. We vonden dat het wel een meerwaarde gaf omdat het de nostalgie in het kunstwerk inbrengt. Jan wist me trouwens te zeggen dat hij met al die armen van de kroonluster nogal wat werk heeft gehad en dat zagen we niet zitten (grinnikt)”.

Magda.: “Het is wel een zeer uniek kunstwerk geworden! Maar ik zie dat er nog mensen zijn die jullie willen spreken. Dank jullie alleszins hartelijk voor de toelichting”.

B. & F.: “Graag gedaan”.

Verslag: T.P.

Voor de geïnteresseerden: “Mussels of Delight” is nog een hele maand te bezichtigen in het KMSK te Brussel.

Dit artikel is fictie en is geschreven als opdracht “werken rond een kunstenaar” voor het seminarie MagdaZine.