Kunst

In deze rubriek begeven we ons op het vlak van de beeldend kunst. We trekken naar exposities, bewonderen kunstwerken, leggen ons oor te luister bij hedendaagse kunstenaars en gaan op zoek naar wat kunst vandaag nog kan betekenen.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Interview Evy Raes

Interview Evy Raes

Op 13 maart 2010 gingen we naar de tentoonstelling Vocho Verde van Evy Raes en hadden we een kort interview met haar. Evy Raes is een jonge fotografe die als doel heeft om de dingen in de kijker te zetten die uit de wereld aan het verdwijnen zijn, zoals kevers en oude interieurs. Op deze tentoonstelling stond vooral het gekende kever autootje in de belangstelling.

Hoe is je passie begonnen?

Bedoel je mijn passie voor Mexico of mijn passie voor kevers? In 2001 was er een congres van een internationale studentenorganisatie. Ik was juist terug van Mexico en ik was naar dat congres gegaan. Ik zag daar allemaal beelden en foto’s van Mexico en zei tegen mezelf dat ik lang nog niet alles had gezien wat Mexico me te bieden had. Ik ben dan ook de afgelopen 8 jaar verschillende keren naar Mexico geweest, waar mijn liefde stilaan groeide voor de groene kever taxi’s. Deze kever is ook de eerste auto waarin ik gereden heb toen ik in Mexico was en 2 jaar later verplaatste ik me elke dag met deze groene kever.

Vanwaar het idee van deze tentoonstelling?

Het was me opgevallen dat de groene kever auto’s stilaan uit het straatbeeld aan het verdwijnen zijn. Hierdoor ben ik op het idee gekomen om deze resterende vocho’s te fotograferen. Ik kreeg het idee samen met de mensen die de kever al hadden gezien, want in België is het zeer zeldzaam dat je deze auto’s tegen komt. En daarom besloot ik om speciale foto’s te maken van deze auto’s voor de herinneringen van vroeger op te halen. En ik maakte ook een video zodat de mensen die de foto’s hadden gezien dit ook op beeld konden zien. Met deze foto’s wou ik de grote passie van de Mexicanen voor hun groene kevertjes weergeven.

Heb je dit altijd al willen worden?

Als kind trok ik wel af en toe foto’s, maar ik ben hiermee gestopt omdat het zeer duur was. Ik had namelijk niemand in de familie die dezelfde hobby had, dus ik moest al mijn spullen zelf betalen.

14 februari heb je je tentoonstelling geopend voor het brede publiek, is er een rede voor deze symbolische datum (Valentijn)?

Neen, het opende niet toevallig op 14 februari. Er zat wel degelijk een reden achter. Op 14 februari vindt namelijk de “love bug parade” plaats in Brussel waar 60 kevertjes door onze hoofdstad rijden.

Eén reactie

  1. vermeulen martine
    Geplaatst op 4 november 2014 om 16:57

    prachtige beelden,blijf zo verder doen!
    Zoals jou papa zei dit weekeind op de beurs in gent,gewoon voordoen in je passie dit is he leven.