Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Kukuxumusu: “Rond een kunstenaar”

Kukuxumusu: “Rond een kunstenaar”

De opdracht ‘werken rond een kunstenaar’ was voor mij echt een moeilijke opgave omdat ik geen inspiratie had. Het heeft lang geduurd vooraleer ik een goed idee had gevonden. Dat idee uitvoeren echter ging in het begin behoorlijk moeizaam. Naarmate ik het verder uitwerkte, vlotte het gelukkig wel beter. Ik heb gekozen om te tekenen maar ook om te werken met de computer. Ik heb een werk gemaakt rond ‘Kukuxumusu’. Kukuxumusu is, kort beschreven, een fabriek van ideeën en tekeningen. De naam ‘Kukuxumusu’ is Baskisch voor ‘Flea Kiss’.
wish.gHet bedrijf is opgericht in 1989 en het is gelegen in Pamplona, Navarra. Het is gespecialiseerd in het design van kledij en producten. Het begon met 3 vrienden die “souvenir t-shirts” maakten van de stierengevechten die toen aan de gang waren. In feite maakten ze humoristsiche en leuke objecten voor iedereen die wou ontsnappen aan de verveling. Nu is het bedrijf in handen van Mikel Urmeneta en zijn team. Hun universum bestaat uit voorwerpen die bedrukt zijn met zeer gevarieerde, leuke en vrolijke tekens. Je kan het niet zo gek bedenken of ze “fabriceren” (bedrukken) zowat elk voorwerp wat je kan bedenken: paraplu’s, slipjes, zonnebrillen, t-shirts, juwelen, postkaarten, bekers, slabbetjes, sigarettenpapier, condooms, caps, mobiele covers, rugzakken enz…
Het klein bedrijfje is uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven van San-Fermin. Vandaag heeft Kuxukumusu overal in Spanje winkels. Bedrijven en NGO’s, instellingen, musea, verenigingen… vertrouwen op het bedrijf om merchandising te maken of ter versterking van hun imago.

KaatSnyders9
Mijn werkje is dus een “look-alike” Kukuxumusu voorwerp. Hoe ging ik nu te werk om dit te “maken”? Ik ben begonnen met één van de vele, grappige tekeningen van Kukuxumusu over te tekenen en in te kleuren. Daarna heb ik deze ingescand en nadien een beetje bewerkt met Photoshop. Dit was heel moeilijk omdat ik het programma nog niet zo goed kende. Als dit gedaan was, heb ik mijn tekening afgeprint op speciaal t-shirt folie. Om te eindigen heb ik deze speciale folie op een wit t-shirt gestreken en bekwam ik dit resultaat.

Ik heb een paar moeilijkheden ondervonden tijdens de creatie van mijn werk. Niet alleen bij het photoshoppen maar ook bij het strijken van de folie op mijn wit t-shirt had ik wat problemen. Met veel geduld is het me toch gelukt. Ik heb het strijkijzer op heel warm gezet en 60 seconden op één plaats blijven drukken en dat zolang herhaald tot de folie aan mijn t-shirt bleef plakken. Na de verplichte (en spannende) wachttijd kon ik de afgekoelde folie voorzichtig van de t-shirt trekken (zie afbeelding) en ik had een mooi bedrukte, eigen ontworpen, nieuwe t-shirt.

KaatSnyders10
Over het resultaat ben ik vrij tevreden. Het lijkt een beetje op de echte ‘kuxukumusu’ t-shirts die ik thuis al liggen had.