Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Jane Perkins: “Rond een kunstenaar”

Jane Perkins: “Rond een kunstenaar”

Jane Perkins is een kunstenares uit UK en ze vindt haar inspiratie letterlijk! Ze ‘schildert’ namelijk met gevonden spullen of ze zoekt op rommelmarkten allerlei voorwerpen die ze in haar creaties kan verwerken. Ze gebruikt werkelijk alles: kralen en knoopjes, plastieken en metalen staafjes, lettertjes, diertjes, speelgoed, schelpen enz.. Dat maakt haar kunstwerken heel fascinerend. Naast de vele bekende gezichten die je in haar werken herkent, kan men blijven staren naar de voorwerpen die ze heeft gebruikt. Men spreekt over haar werken als “recycle-kunst”.Jane Perkins foto

Jane heeft 17 jaar gewerkt als verpleegster in een ziekenhuis in London. Voordien was ze ook een lange tijd bij ‘textiles’ in dienst. Toch gebruikt ze nauwelijks textiel in haar werken maar verwerkt ze eerder plastic. Tijdens het maken van haar werk heeft ze niet echt een bepaald plan. Wel kijkt ze heel goed naar het kunstwerk, een beroemd portret of een foto die ze wil namaken op haar manier. Ze improviseert met het materiaal en plakt alles, volgens kleur, vorm en grootte, heel nauwkeurig op doek. Achter elk voorwerp dat ze gebruikt zit er een eigen verhaal.

Jane Perkins 2In 2003 is ze een kunstrichting gaan studeren en vanaf dan werkt ze thuis, in een klein, rommelig kamertje. Tijdens het maken van haar eindwerk raakte ze gefascineerd door het recyclageproces. Niet lang daarna begon ze aan haar werken met gevonden of herbruikbare voorwerpen. Ze begon meerdere werken te maken met weggegooide of herbruikbare prulletjes. Daarmee creëert ze haar meesterwerken. Ze noemt zichzelf daarom ook terecht een ‘re-maker’. Ze (her)gebruikt alles was ze kan vinden op haar specifieke manier en maakt dus een “re-make”. Vandaag betaal je voor een werk van Perkins al gauw rond de 3000 euro.

Jane Perkins 3Jane Perkins 1

Foto3

Voor mijn werk, het Atomium, heb ik me op de werken van Perkins geïnspireerd. Ik ben, net zoals Jane, eerst op zoek gegaan naar veel verschillende blinkende, metalen spulletjes die ik niet meer nodig had. Het maakte mijn opdracht ook meteen leuk: kijken en rondsnuffelen tussen allerlei dingen naar wat ik kon gebruiken voor mijn werk.

Foto2
Vervolgens sorteerde ik de herbruikbare voorwerpjes per soort, vorm en kleur. Hierna probeerde ik de voorwerpen te leggen op mijn tekening. Als ze eenmaal pasten, plakte ik ze vast.
Een portret ‘her-maken’ met gerecycleerd materiaal zou wellicht nog moeilijker zijn geweest dan mijn Atomium. Ik heb ondervonden dat het uitvoeren van mijn opdracht echt niet gemakkelijk is. Niet alleen door de juiste vorm van voorwerpen te vinden maar ook door de juiste kleuren op de juiste plaats te leggen. Om van een bestaande afbeelding op deze manier werkelijk iets nieuws te vormen (en toch herkenbaar) is niet evident. Je kan mijn werk wel op twee manieren bekijken: zowel van op afstand en in close-up is het te bekijken waard.

Foto1
En zoals Jane Perkins zelf zegt: “Ik hou van kunst met een element van plezier en het onverwachte en hoop dat mijn werk je zal laten glimlachen” hoop ik dat jullie mijn werk ook fijn vinden.