Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

“Hareng Saur / James Ensor en de hedendaagse kunst”

“Hareng Saur / James Ensor en de hedendaagse kunst”

Het Museum Voor Schone Kunsten in Gent en het S.M.A.K. slaan de handen in elkaar en organiseren de tentoonstelling “Hareng Saur / James Ensor en de hedendaagse kunst”. Werken van James Ensor, de ‘grondlegger’ van de hedendaagse kunst, worden tentoongesteld samen met werken van nog andere bekende en misschien minder bekende, hedendaagse kunstenaars.

James Ensor was een groot Belgisch kunstenaar die 150 jaar geleden geboren is.

De vernoemde tentoonstelling kadert in een reeks evenementen in binnen- en buitenland die de 150ste verjaardag van de geboorte van James Ensor (1860-1949) vieren en onderscheidt zich daarin door het oeuvre van Ensor te combineren met werk van hedendaagse kunstenaars.

Zijn werken zijn nog te te zien in Gent tot eind februari 2011.
Als kenner van kunst zal deze tentoonstelling vast en zeker leuk zijn maar ook voor niet kenners is het zeker een supertentoonstelling.
Ensor werkt in zijn werken vaak met maskers in plaats van met gezichten. Ze komen er mooi en kleurrijk uit. Zijn onderwerpen zijn nog steeds actueel maar toch zijn ze niet altijd makkelijk te begrijpen. Soms moet je echt moeite doen om het te begrijpen. James kan geweldig goed tekenen en dat zie je vooral als het draait rond Jezus.
Maar schilderijen, tekeningen en grafiek van Ensor zijn niet de enige dingen die daar te bezichtigen zijn. Je kan er naar hedendaagse kunst kijken met absurde videobeelden, installaties met een hoop gerief dat precies recht van een zolder komt, of plezante foto’s bewerkt met plasticine. Op die manier wordt de beeldende wereld van Ensor verbonden met deze van andere kunstenaars zoals Thierry De Cordier, Marlene Dumas, Bruce Nauman en anderen…
Het is zeker een tentoonstelling die aan te raden is aan iedereen. Het was wel verrassend! Als ‘cultuur’ volgens jou niet boeiend is, ga dan maar eens naar het S.M.A.K. in Gent en ik denk dat je van gedacht zal veranderen. Of ook niet…