Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Ian Berry: “Rond een kunstenaar”

Ian Berry: “Rond een kunstenaar”

“Eindelijk”!… Dat was het enige dat er door mijn gedachten ging nadat mijn werkje af was. Het doel was een portret, gemaakt door Ian Berry, zo goed mogelijk na te maken en te leren werken met stoffen, kleurtinten, schaduwen en contrasten. Dit was alles behalve gemakkelijk. Ik heb het zwaar onderschat maar toch ben ik blij dat ik er aan begonnen ben en dat ik heb doorgebeten. Ook al is het misschien niet wat ik ervan had verwacht, is het toch een mooi resultaat geworden.

Ian Berry, een Brits kunstenaar, geboren in 1984 te Huddersfield, UK, noemt zichzelf ook wel eens Denimu of de Denim kunstenaar. Hij maakt opmerkelijk gedetailleerde portretten of stedelijke landschappen met niets meer dan afgedankte jeans. We mogen wel zeggen dat hij een geobsedeerde “jeanskunstenaar” is. Berry snijdt, steekt, lijmt alle soorten en tinten jeansstukken waarmee hij contrast en schaduw, diepte en textuur geeft aan zijn verbazingwekkend gedetailleerde “schilderijen”. Zijn prachtige en ongelooflijk realistische werken zijn onbeschrijfelijk. Wat een ander met verf doet, doet hij met verschillende soorten blauwe jeansstof!!!
Hoe is hij begonnen? Door te staren. Tijdens een terugreis naar zijn ouderlijk huis betrapte hij er zich op dat hij zat te staren naar een stapel oude, afgedankte jeans die bedoeld was voor het goede doel. De jeans brachten veel herinneringen naar boven en vol enthousiasme besefte hij dat hij hiermee iets kon doen en dat dit wel eens de sleutel tot zijn artistieke carrière kon zijn.

Mijn persoonlijke ervaring met jeans is dat het een stugge, onhandelbare en dus vermoeiende stof is. Dat ik het onderschat heb, kan ik blijven herhalen! Hoe makkelijk dit ook mag lijken, hoe moeilijk het is om het te krijgen hoe je het wil. Nog moeilijker is het om je beeld er te laten uitzien alsof het een foto is … Om het afwerken van details, het contrasteren en schaduwen maken onder de knie te krijgen, het leggen, knippen, plakken, moet heel wat tijd overgaan

Toch was het een leuke ervaring omdat ik er uit geleerd heb. Maar een tweede werkje maken zie ik niet meteen zitten. Veel respect dus voor iemand die kunstwerken “in jeans” kan maken en het er zo gemakkelijk kan laten uitzien!

Hieronder enkele voorbeelden van Ian Berry