Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Haring VS Mecier: “Rond een kunstenaar”

Haring VS Mecier: “Rond een kunstenaar”

“Werken rond een kunstenaar”. Het lijkt niet zo moeilijk. Maar mijn zoektocht naar een leuk idee liep niet van een leien dakje: ik ken namelijk niet erg veel kunstenaars. Ik ging surfen op het internet en zag enorm veel kunstwerken.

Na een tijd zoeken kwam ik enige werken van Keith Haring tegen. Zijn schilderijen vond ik wel leuk om rond te werken. Deze Amerikaanse kunstenaar werd geboren op 4 mei 1958 en hij tekende heel zijn leven. Hij maakte cartoonachtige schilderijen en tekeningen en deze zijn nog steeds erg bekend. Hij wou een “kunst voor iedereen” maken. Deze man kreeg op 30-jarige leeftijd te horen dat hij aids had. Dit was dan ook een veel gebruikt thema voor zijn schilderijen. In 1990 stierf hij aan deze ziekte. Ik was ervan overtuigd dat ik hiermee iets wou doen. Toch leek het mij wat te saai om zo’n schilderij gewoon na te tekenen en te schilderen. Ik zocht dus verder.

Toen kwam ik een werk van Jason Mecier tegen. Deze uit Californië afkomstige man maakt ‘schilderijen’ op een heel andere manier: hij beplakt zijn doeken met allerlei materialen, zoals blikjes, make-up, plastieken dopjes, juwelen, snoep, wol enz.. Eén van de stijlen die hij ontwikkelde heet ‘Pill Art’. Hij maakt al 10 jaar portretten, 3D-mozaîeken, van bekende mensen zoals Michael Jackson, Amy Winehouse, Taylor Swift en vele anderen. Voor het maken van sommige portretten gebruikte hij dus ook pillen. Dit leek wel iets voor mij en toen besloot ik om voor een combinatie van de 2 kunstenaars te gaan. Een schilderij van Keith Haring op de werkwijze van Jason Mecier.

Omdat echte pillen geen mogelijkheid vormden om dit werk te maken, zocht ik naar een alternatief. Dat zijn uiteindelijk echte drop-snoepjes geworden. Zoals bepaalde materialen bij de portertten van J. Mecier passen, vond ik dat de snoepjes wel bij de “kinderlijke” tekening van K. Haring hoorden.

Ik had het maken van dit werk wat onderschat. Het kostte me meer tijd dan ik in gedachten had. Na veel leg- en plakwerk is dit het eindresultaat. Het heeft me veel tijd en geduld gekost maar ik vond het ook erg leuk om te maken.