Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Grafiek

Grafiek

De examens zijn gedaan. Leve de vakantie! Toch nog een opdracht voor MagdeZine tonen. Grafiek: linosnede, veruit de leukste opdracht van heel het jaar.

Er zijn dit schooljaar heel wat kunstwerken gemaakt: groot en klein, geschilderd en getekend. En hoe leuk het ook is om een meesterwerk te creëren, is het natuurlijk nog leuker om er meerdere in één keer te kunnen maken. Dit kon dankzij deze laatste opdracht: met behulp van linoleum een stempel maken; een stempel die je gerust duizend keer kan hergebruiken.
Maar hoe ging dat dan in zijn werk?

Eerst zochten we op internet een zwart-wit afbeelding of maakten we zelf een tekening. Met de hulp van transferpapier zetten we deze tekening dan over op linoleum. Hierna konden we beginnen met uitsnijden. Dit lijkt moeilijker dan het is want eigenlijk sneden die mesjes (gutsjes) als vanzelf door het materiaal. Ondanks de waarschuwing en het nauwkeurig voordoen van onze leerkracht was dit niet altijd even ongevaarlijk daar je nooit mocht vergeten om je hand tijdig in veiligheid te brengen. Zoniet kon je jezelf serieus zeer doen (zoals sommigen aan den lijve hebben ondervonden).

En dan was het tijd om de verf erbij te halen in een kleur die je zelf kon kiezen.

Je brengt de verf aan, je legt de stempel zorgvuldig op het papier, je zorgt ervoor dat er niets kan bewegen, en vervolgens laat je de stempel goed doordrukken. En klaar is kees!
Het enige dat je nu nog moet doen, is genoeg kopieën maken, zodat je aan iedereen een persoonlijke stempel kan geven.

Zoals ik al zei, was dit de leukste opdracht van het afgelopen jaar. Het was geen moeilijk werkje. Je moest er niet al te veel bij nadenken en je had zelfs geen fenominaal tekentalent nodig. Je moest alleen (veilig) met een scherp mesje kunnen omgaan…

Op deze manier zijn er dus heel wat kunstwerken gemaakt! Het zijn kunstwerkjes die je waarschijnlijk binnenkort, samen met al onze andere opdrachten, in de musea zal zien hangen. Maar speciaal voor jullie hebben we alvast een voorproefje…

Eén reactie

  1. Hilde Doms
    Geplaatst op 29 juni 2014 om 12:47

    Wat knap dat leerlingen kunnen kennismaken met zulke technieken, er duidelijk schik in hebben en prachtige kunstwerkjes maken. Waawh!