Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Gaudi: “Rond een kunstenaar”

Gaudi: “Rond een kunstenaar”

GAUDI en Casa Batlló
Aan elke ontdekking gaat er een mysterieus verhaal vooraf. Dit is mijn verhaal.

Het begint in de zomer van 2013. Daar we al bijna alles hebben gezien in Frankrijk trekken we vanaf nu naar andere landen. Dit jaar zitten we nog steeds in het zuiden van Frankrijk maar met uitzicht op de Spaanse bergen. We zijn niet van plan om er 14 dagen in de zon te luieren en te bakken. We willen liever een beetje Spaanse lucht inademen. We trekken dus de bergen in en komen er een paar prachtige wijngaarden tegen die we dan ook gaan bezoeken. Na 2 dagen wijnen proeven vinden we het wel genoeg; we trekken dus verder in Spanje.
We zetten de GPS aan en drukken Barcelona in: 3uur rijden. We kijken naar het weerbericht en zoeken naar een dag waarop het mooi weer is in Barcelona. Eenmaal daar aangekomen besef ik hoeveel invloed deze dagtrip gaat hebben op mijn leven: ik moet er dus ten volle van genieten.
We nemen een tourbus die ons alle bijzondere plaatsen van Barcelona laat zien. Overal om me heen hoor ik de mensen de naam Gaudi uitspreken. Ik heb deze naam nog nooit eerder gehoord en ik vraag een woordje uitleg aan mijn vader. „Gaudi, die beroemde architect, ken je die niet?” antwoordt hij me. „Nee hoor, hoe zou ik die naam dan moeten weten? Waarom is die man zo speciaal”? vroeg ik. Het duurde niet lang of ik had een antwoord op mijn vragen. Barcelona heeft een aantal zeer unieke gebouwen aan deze man te danken en ze zijn alle even prachtig. Voordien had ik al enige interesse in het vak architectuur maar na deze trip wist ik zeker dat dit de richting was die ik later wou volgen.

Toch even wat meer info over de grote Catalaanse architect. Antoni Gaudí i Cornet is geboren op 25 juni 1852 -men denkt in Reus of Riudoms- en is gestorven op 10 juni 1926 in Barcelona. Op zijn 17de al studeerde hij architectuur. Ondertussen had hij vele bijbaantjes bij architecten in de stad. Hij ontwierp rond 1900 veel markante gebouwen en objecten, dit vooral in Barcelona. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld de Sagrada Familia (een basiliek en complex ter ere van de heilige familie, waaraan tot de dag van vandaag nog gebouwd wordt.). Maar ook Park Güell waarvan hij de gebouwen èn de mozaïeken ontwierp), en zijn vele huizen, waaronder Casa Batlló, zijn enorm bekend. Hij tekende zijn plannen wel schetsmatig maar meestal werkte hij met maquettes als voorbeeld van zijn latere constructies. Hij gebruikte vooral relatief goedkoop en lokaal beschikbaar materiaal, zoals baksteen. Voor zijn mozaïeken werden vaak scherven gebruikt die afval waren van firma’s in keramiek. Omdat zijn werk veel ornamenten bevat, wordt Gaudi beschouwd als de grondlegger van de organische architectuur. Zijn werk valt onder de Art nouveau stijl of Jugendstil. Gaudi ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

Toen ik te horen kreeg dat onze jaaropdracht voor het Magdazine-seminarie bestond uit een werk maken rond een kunstenaar, wist ik meteen wat ik zou gaan doen. Ik wou eens verder gaan dan alleen nadenken over architectuur, ik wou het zelf gaan doen. Mijn plan was om één van zijn huizen na te maken in 3D en ik koos voor Casa Batlló, gebouwd tussen 1904-1906 en waaraan nauwelijks een rechte lijn valt te bespeuren.
Ik wist wel heel snel dat ik niet het meest gemakkelijke had uitgekozen maar ik wou het proberen. Zo begon ik aan een hele lange reis in het “architectenleven”. Allereerst ben ik gaan zoeken naar mijn basismateriaal. Op aanraden van mijn vader koos ik voor gips. Dit is zeer broos materiaal om mee te werken: er breken heel gemakkelijk stukken af maar als je voorzichtig te werk gaat kan je er prachtige dingen mee maken. Ik zocht een paar afbeeldingen van het huis om zo de afmetingen op schaal te maken zodat ik mijn blok gips kon uitgieten. Toen mijn blok klaar was kon ik beginnen aan het echte werk. Ik ben heel wat materiaal gaan aankopen in een kunstwinkel, o.a. verschillende soorten lijm, glas, verf, steentjes, en voegsel.
Ik had alle afmetingen van op de foto overgezet op mijn blok gips en het enige wat ik nu nog hoefde te doen was het gips versieren. Ik had de hele bovenkant vol gekleefd met steentjes en deze gevoegd. Op de plaats waar alle ramen moesten komen, wou ik het reliëf veranderen. Met een boor ben ik aan de slag gegaan. Dit was niet simpel want je had zo een stukje te veel uitgesneden als je niet voorzichtig genoeg was. Na het plaatsen van de steentjes, het voegen, het boren, het reliëf leggen, de raampjes aanbrengen en het schilderen was ik zo goed als klaar.
Een paar dagen later echter sloeg het noodlot toe! Ik had mijn werkje op de tuintafel gezet om de laatste stukjes af te werken. Toen ik even naar binnen ging om iets te drinken hoorde ik een luide bonk die van buiten kwam en ik had er meteen en slecht voorgevoel bij. Ik kwam buiten en zag mijn werkje op de grond liggen, in duizenden stukjes!! Je kan wel raden wat er toen allemaal in mijn hoofd omging. Maar ik heb mij niet van de wijs laten brengen. Ik moest en zou dit werkje afmaken, niet alleen voor de leerkracht maar vooral voor mijzelf.
Zo gezegd zo gedaan! Helemaal opnieuw begon ik: een nieuwe blok uitgieten, nieuwe steentjes gaan kopen, voegsel en raampjes had ik nog over. Zo herbegong ik alles weer van voor af aan.
Uiteindelijk heb ik “mijn” Casa Batlló afgekregen. Maar het heeft me wel, zoals ze zeggen, bloed, zweet en tranen gekost. Ik moet bekennen dat mijn eerste werkje mooier was en meer gedetailleerd. Ik heb het uiteindelijke resultaat een beetje gesimplificeerd omdat ik niet zoveel tijd meer had (ik had ook niet zo veel ‚passie’ meer om het zo perfect te maken).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind het enorm spijtig dat mijn eerste werk kapot is gegaan. Toch ben ik ook fier op mezelf omdat ik mij niet heb laten gaan en omdat ik gewoon ben herbegonnen. Als ik mijn werkje terug zal hebben, zal het zeker en vast een speciaal plekje krijgen. Mijn uiteindelijkge creatie is belangrijk en ik heb er heel veel bij geleerd. De reis echter, en de ontdekking van Gaudi, zijn nog belangrijker.

Kelly

Eén reactie

  1. Hilde Doms
    Geplaatst op 19 juni 2014 om 18:03

    Prachtig resultaat en van doorzettingsvermogen gesproken. Toen ik zelf Barcelona bezocht, heb ik ook ontzettend genoten van Gaudi’s ontwerpen. Ook de Sagrada Familia bezocht en de maquette ervan gezien? Daar is ook een pak werk in gekropen, een nooit eindigend verhaal.