Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

David Hockney: “Rond een kunstenaar”

David Hockney: “Rond een kunstenaar”

Eén grote foto gemaakt uit 72 kleine foto’s. Dat is wat ik heb gedaan met deze opdracht. Voor mijn werk heb ik me ik geïnspireerd door de “joiners” van beeldend kunstenaar David Hockney.

David Hockney (1937) wordt gezien als één van de meest invloedrijke Britse kunstenaars van de 20e eeuw. Hij is geboren in Engeland en studeerde onder andere aan het Royal College of Art in Londen waar hij, samen met een paar andere studenten, de kern zou vormen van de Engelse popart. De reis naar Californië in 1964 markeerde een keerpunt in zijn carrière. Hij zal er ook in contact komen met de jonge homoscene. Sindsdien woont en werkt hij beurtelings in Californië en Engeland. Hockney is iemand die verschillende dingen heeft geprobeerd in zijn carrière. Ook vandaag doet hij dit nog steeds. Zijn schilderijen vertrekken van een tekening. Hij schildert meestal met acrylverf, op een zeer realistische manier voornamelijk portretten en landschappen. De meest voorkomende thema’s in zijn werken zijn zwembaden, grote huizen in Californische landschappen en mannen (vrienden en liefjes). Zijn stijl is voornamelijk grafisch illustrerend. Vanaf de jaren ’70 maakte hij veel collages en grote foto’s. Vandaag is hij, ondanks zijn 78 jaar, ook gekend voor de werken die hij maakt met behulp van een PC of een iPad. Zo maakt hij computer- en faxtekeningen, iPad-schetsen en prints van o.a. landschappen. Hij is echt een zeer cretaief kunstenaar! In zijn recente werken zitten dus zowel vernieuwing (hedendaagse technische hulpmiddelen) als traditie (tekenen & schilderen).

Het zijn vooral de foto’s van Hockney die me geïnspireerd hebben voor mijn werk en dan in het bijzonder de manier waarop deze werden gemaakt. Een woordje uitleg toch: Hockney begon foto’s in zijn schilderijen te verwerken: het begin van talrijke collages bestaande uit vele foto’s die op een kubistische manier bij elkaar zijn gebracht. Het streven van deze collages was het detail meer aandacht te geven en het aantonen dat enkelvoudige afbeeldingen beperkt zijn: in een standaard foto is het nooit mogelijk om te vangen wat iemand ziet als hij naar een ruimtelijk voorwerp kijkt. Om dit toch enigszins te herstellen voegt hij verschillende foto’s samen (joiner) en tracht hij op die manier toch de meer drie-dimensionale werkelijkheid te vangen op een natuurgetrouwe manier. Jullie zien hierbij één van deze joiners.

Vooraleer ik wou beginnen, moest ik goed bedenken wat ik ging fotograferen. Ik besloot dat ik iets wou doen in de aard van Kasim (1982). Ik verplaatse verschillende voorwerpen in mijn interieur tot ik tevreden was met de opstelling. In dat decor plaatste ik een persoon: mijn zus. De eerste keer dat ik de foto’s nam, was ik in feite te snel geweest. Ik had niet goed nagedacht over mijn manier van werken (dat had ik door toen ik merkte dat er een groot deel van mijn zus haar gezicht ontbrak op de foto’s). Er moesten dus andere foto’s genomen worden. Ik maakte er nog heel wat nieuwe. Uiteindelijk behield ik er 72 om mijn joiner te kunnen maken. Na veel leg- en puzzelwerk kreeg ik het resultaat dat ik wou. Dan moest ik nog één ding doen: alles opplakken op een stevige basis. Ook hiervoor deed ik een paar testjes en uiteindelijk heb ik een stevig karton gebruikt waarop ik de foto’s heb opgeplakt met vernislijm. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het er mooi afgewerkt uitziet. Ook het doel om een 3-dimensionaal effect te krijgen in de grote foto (met behulp van vele foto’s dus) is gelukt! Uiteindelijk heeft de opdracht me meer tijd en werk gekost dan eerst gedacht. Maar het resultaat is geslaagd en dat was de bedoeling!

Anouk.

Eén reactie

  1. Hilde Doms
    Geplaatst op 6 maart 2015 om 16:24

    Prachtig! Van wie heb jij dit talent?