Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Ben Heine: “Rond een kunstenaar”

Ben Heine: “Rond een kunstenaar”

Wat als je nou eens fotografie gaat combineren met een tekening? Het concept van het mengen van een tekening met een foto kwam van kunstenaar Ben Heine in 2010.Heine, geboren in 1983, is een Belgische kunstenaar die begon als schilder en karikaturist. Hij maakte ook een tijdlang politieke cartoons. Hij beschouwt zichzelf echter als een autodidact in tekenen en fotografie. Vandaag staat hij vooral bekend voor zijn ‘Pencil Vs Camera’ project.

Rond dit project heb ik dan ook een werk gemaakt. Ik vind het een heel leuk concept omdat je zo de werkelijkheid kan veranderen naar hoe jij het wil, of gewoon de werkelijkheid kan aanpassen in iets totaal absurds. Zo is alles mogelijk. “Ik was niet tevreden met alleen het tekenen of alleen fotografie dus moest ik een manier vinden om die twee te combineren. Zo is het “Potlood-versus-Camera-concept” geboren,” zegt hij zelf. Hij mengt een beeld (foto) met een tekening: werkelijkheid en fantasie dus. Op deze manier wil hij niet alleen een andere betekenis aan de foto geven maar wil hij soms ook een poëtische toets in zijn foto’s brengen. Ben’s hand is altijd zichtbaar omdat het de verbinding maakt tussen de kijker, de kunstenaar en het kunstwerk.
Ben Heine staat ook bekend voor zijn “Digital Circlism” en “Flesh and Acrylic” projecten. Met Digital Circlism heeft Heine een geheel nieuwe techniek ontwikkeld. Hij maakt hierbij vooral portretten van beroemdheden met digitale hulpmiddelen, met gebruik van platte cirkels op een zwarte achtergrond.

 Bij Flesh and Acrylic beschildert hij mensen op dezelfde manier als de achtergrond zodat deze hierin (lijken te) verdwijnen. Mens en doek worden één en dit is heel mooi.

In 2012 is er een documentaire over Heine en zijn werk uitgebracht en vandaag worden zijn werken gepresenteerd in belangrijke, Europese kunstbeurzen en galerijen.
In het begin wist ik niet meteen wat ik zou maken of hoe ik aan mijn werk “rond Heine” moest beginnen. De keuzemogelijkheden waren eindeloos. Toch koos ik voor een werk naar het “Potlood Vs Camera” concept. Ik heb er dus tijdschriften bijgenomen en gezocht naar een interessante foto. Na enkele tijdschriften te hebben doorbladerd vond ik een goede foto van reclame voor hairextensions. Dat leek me een leuk beeld om iets mee te doen. Ik heb besloten om het mooie haar van de vrouw te behouden maar om haar gezicht, gedeeltelijk, op een andere manier te tekenen. Met deze tekening op de foto krijg je meteen een ander beeld, met een wat ander verhaal. Werkelijkheid en fantasie lopen een beetje door mekaar. Ik heb de tekening bewust in potlood gelaten omdat ook Ben Heine dit vaak doet in zijn werken van het ‘Pencil Vs Camera’ project.