Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Banksy: “Rond een kunstenaar”

Banksy: “Rond een kunstenaar”

Ik speelde al een hele tijd met het idee om mijn kamermuur te bewerken. Ik wist niet onmiddellijk wat en hoe ik dit ging doen. Het idee om ze te beschilderen bleef in mijn gedachten rondzweven. Graffiti kwam ook in aanmerking maar dat was te moeilijk. Dus werd het schilderen. Maar wat? Quotes was het eerste waar ik aan dacht. Ik begon leuke en grappige quotes te zoeken tot ik er een hele verzameling van had. Dan moest ik selecteren. Mijn keuzes waren snel gemaakt en ik begon de letters één voor één uit te snijden om te sjabloneren.
Niet lang hierna kregen we een perfect getimede opdracht om te werken rond een kunstenaar. Ik dacht: “misschien kan ik mijn kamer gebruiken bij deze opdracht? Maar dan moet ik wel een goede kunstenaar hebben die er bij past”. Omdat ik niet meteen een gepaste kunstenaar kende, zocht en bestudeerde ik een lijst met allemaal artiestennamen. Ik koos daar een naam uit en bekeek zijn werk. Zo heb ik Larry Zox ontdekt. Hij maakte van die leuke, goniometrische schilderijen. Zox hield ik in mijn gedachten maar ik zocht verder. Banksy sprong me in het oog als de vergeten kunstenaar van in het eerste middelbaar. Onze P.O.-leerkracht vond hem fantastisch en heeft toen uitgebreid over hem verteld. Ik dacht: “die moet ik hebben”.

BanksyBansky is het pseudoniem van een Britse graffiti-kunstenaar, schilder, filmregisseur en politiek activist. Bijna niemand kent zijn ware identiteit. Hij zou in 1973 zijn geboren in Bristol en volgens bronnen zou zijn naam Robin Gunningham zijn. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een kenmerkende sjabloontechniek (zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken). Hij maakt daarnaast ook schilderijen op doek, stickers, sculpturen en cd-hoesjes (onder andere voor het Blur-album Think Tank). Zijn werk trekt vaak de aandacht van de media omdat de boodschap doorgaans anti-oorlog, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid is. Zijn kunstwerken zijn vaak ook politiek en humoristisch van aard. Hij maakt ze op muren, bruggen, straten en huizen in verschillende Europese steden maar ook daar buiten. Hij gebruikt in zijn graffiti vaak tekeningen van ratten, apen, politiemannen, soldaten, kinderen en bejaarden, al dan niet vergezeld van slogans. Sommigen zeggen dat zijn werk gelijkt op dat van Blek le Rat, die met sjablonen begon te werken in 1981 in Parijs. Banksy zegt hier zelf over dat hij geïnspireerd werd door de graffiti-artist, ‘3D’.
IMG_7178
Banksy krijgt ook kritiek op zijn werk. Volgens sommigen is het vandalisme, volgens anderen dan weer kunst. Nog anderen menen dan weer dat de hoge prijzen voor zijn doeken niet samen gaan met de antikapitalische boodschappen, terwijl hij voor een groot deel helemaal geen geld ontvangt en het laat gebruiken voor goede doelen.

IMG_7145
Ik heb niet enkel quotes gesjabloneerd op mijn muur maar ook tekeningen waaronder een panda die geweren vasthoudt. Deze panda is één van Banksy’s vele meesterwerken. De panda sprak mij enerzijds aan door het gevaar van de geweren, maar anderzijds ookdoor het “schattig” aspect (want het is een panda).

Zoals Bansky heb ik in mijn werk ook humor benut, bijvoorbeeld de stekker naast het stopcontact en natuurlijk mijn grote passie: wolven. IMG_7237Het zou raar zijn, moest ik geen wolf op mijn muur zetten. Dat heb ik uiteraard gedaan, dus alles is normaal.

IMG_7233

IMG_7079IMG_7239

 

 

 

 

 

 

Banksy zorgt vaak voor stunts en hij heeft regelmatig projecten die de publiciteit halen. Ik kan mijn kamermuur echt niet naar school brengen om het daar ten toon te stellen. Daarom heb ik heel veel foto’s genomen. Deze heb ik in een filmpje gegoten om de verschillende stappen van het proces te demonstreren. Zo haalt dit ook de Magdazine-website en kunnen jullie het stap per stap bekijken.

Ik zou zeggen: enjoy!