Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Anastassia Elias vs Disney: “Rond een kunstenaar”

Anastassia Elias vs Disney: “Rond een kunstenaar”

Elke persoon op aarde weet waarover ik het heb als ik praat over de figuren van Walt Disney. Je denkt spontaan aan de glamoureuze prinsessen, prinsen en al hun vriendjes. Walt Disney creëerde een wereld waarin alles mogelijk is, zolang je er maar bleef in geloven. Mijn filmwereld bestond vroeger voor een groot deel uit Disneypersonages en dit wou ik graag verwerken in de opdracht ‘Rond een kunstenaar’. De kunstenares Anastassia Elias inspireerde mij om ‘toilet-kunst’ te maken. ‘Het is eens iets anders’, dacht ik. Mijn einddoel was om mijn werk, in de stijl van één van haar projecten, met het werk van Walt Disney te combineren. Ik ging lege, geverfde toilet-papierrolletjes vullen met Disneyfiguren.De wondere wereld van Walt Disney en de talentvolle Anastassia Elias. Wie zijn deze twee artistieke mensen nu eigenlijk? Hoog tijd om hen wat beter te leren kennen.

Anastassia EliasAnastassia Elias is geboren in Parijs in 1976. Ze is een schilder, illustrator en collage-artiest, kortom een professionele kunstenares die vol inspiratie zit. Anastassia Elias neemt ons graag mee naar een wereld vol eigenzinnige en originele creaties. Haar passie voor kunst en haar talent komen zichtbaar aan bod in haar kunstwerken. Onlangs werkte ze rond een project van silhouetten ingekapseld in wc-papier rollen.
(zie http://www.Anastassia-Elias.com).


Walter Elias (Walt) DisneyWalter Elias (Walt) Disney werd geboren in Chicago in 1901 en stierf aan longkanker eind 1966. Hij was een filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver en nog zoveel meer. Mickey Mouse (hij sprak ook de originele stem in) en Donald Duck, twee van de bekendse figuren uit Disney’s personages, zijn onder andere door hem ontworpen. Hoewel zelf geen animator wordt hij wel beschouwd als de vernieuwer van de animatiefilm.

Een wereld zonder de magische figuren van Walt Disney is bijna ondenkbaar. Hij blies de personages leven in en hij is de man achter hun succes. Mensen van alle leeftijden kunnen genieten van de talrijke Disneypersonages en al hun avonturen.

Kunstwerk Anastassia Elias (Emma)Voor deze opdracht baseerde ik mij op werkjes die Anastassia Elias een tijd geleden heeft gemaakt met wc-rolletjes. Het is echt toiletpaierrolletjes-sculpture. Ik koos voor deze kunstwerkjes omdat ze hierin een unieke en eigenzinnige stijl heeft. Haar materiaal voor de ‘toiletkunst’ bestaat uit lege, propere wc-rolletjes en papier in hetzelfde materiaal. Ze snijdt papieren figuuurtjes (silhouetten) en plaatst ze met behulp van een pincet in een leeg rolletje. Het proces van ingewikkeld uitsnijden en plaatsen van deze vormpjes vraagt een aantal uren werk. Door de wijze van opstellen in de rol en de lichtwerking creëert ze de illusie dat de figuren deel uitmaken van de rolletjes.. De silhouetten zijn immers zo achter elkaar geplaatst dat men een soort 3D effect krijgt. Via het licht, creëert ze beweging en schaduwen. Het papiersnijwerk en de creaties met deze miniatuurfiguurtjes kan je zeker originele kunst noemen.

Persoonlijk ben ik niet zo heel artistiek aangelegd. Ik kan wel een beetje tekenen maar daar blijft het ook bij. De stijl van mijn kunstenares combineerde ik met het tekenen van Disneypersonages. Ik ging aan de slag met de nodige portie creativiteit, veel geduld en doorzettingsvermogen om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

DSC_1112Het zit in mijn karakter dat ik nogal perfectionistisch ben en deze eigenschap hielp mij om er iets moois van te maken; althans dat was mijn doel. Mijn eerste probleem was er al onmiddellijk: de wc-rolletjes waren te klein en niet stevig genoeg om mee te werken. Ik ging op zoek naar ander materiaal en vond plakbandrollen die groter en steviger waren: exact wat ik nodig had! De rollen hadden naar mijn mening een laagje verf nodig en ik schilderde ze in verschillende kleuren om ze nadien te vullen met zelfgekozen figuren van Disney.

P1110380In het begin was het wat zoeken naar het juiste formaat maar daarna kon ik starten met het tekenen en uitknippen van de figuurtjes. Ik was eerst van plan om gewoon de omtrek van de figuren te doen, zoals Anastassia Elias deed, maar nadien zei men mij dat ik op deze figuren ook het best zou tekenen. Ik twijfelde wat ik moest doen maar besloot om toch voor de laatste optie te gaan! Gelukkig heb ik deze stap gezet want de figuren zijn nu meer gedetailleerd en spreken voor zich. De volgende stap was het vastlijmen, waar ik met veel precisie en even veel geduld aan begon. De juiste plaatsen kiezen in de rol was een hele opgave! Na enige tijd echter had ik zo mijn methode gevonden. Oef, het einde was in zicht! Ik kleefde het laatste Disneyfiguurtje vast en dacht bij mezelf: ‘eindelijk!’.

Ik ben trots op het goede resultaat en hoop dat anderen dat ook vinden. Het enige wat ik nu kan zeggen is: “opdracht (tot een goed einde) volbracht”!