Nieuws

Hier vind je nieuws over het MagdaZine-project, zoals nieuwigheden op de website, aankomende promotiestunts en wedstrijden.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Järfälla – Zwedenreis – Comeniusproject

Järfälla – Zwedenreis – Comeniusproject

Sommigen onder jullie hebben er wellicht al van gehoord: het Comeniusproject. Midden februari heben jullie waarschijnlijk wel een groepje Franse studenten op onze school opgemerkt. Deze “uitwisselingsstudenten” namen, samen met enkele 5de jaars van Sint-Donatus, deel aan een Europees samenwerkingsproject, georganiseerd door Comenius. De deelnemers van onze school die een Franse of Zweedse leerling ontvingen, kregen de kans om samen met meneer Bettens, mevrouw Van den Eynde en meneer Gillaerts naar het Zweedse Järfälla te trekken.

De paasvakantie is nog maar net gedaan of meneer Bettens neemt meneer Gillaerts en mevrouw Van den Eynde al mee naar Zweden. Natuurlijk zou zo een reis onder drie leerkrachten maar saai zijn, ware het niet dat ook tien 5de jaars hen mochten vergezellen.Het begon allemaal dinsdagochtend 17 april. In plaats van naar school te gaan, vertrok de groep van tien leerlingen en drie leerkrachten naar de Brusselse luchthaven. Na een hoop papierwerk en het gecontroleerd worden op illegale wapens en vloeistoffen, kwamen we eindelijk terecht aan de gate waar ons vliegtuig al klaarstond. Aangezien we nog even tijd hadden, keek elk van ons wat rond in de talrijke winkeltjes ter plaatse. Om 9uur 30 was het dan eindelijk zo ver: we gingen aan boord van het vliegtuig.

Ruim twee uur later landden we in Stockholm. Van daaruit waren het nog vrij veel kilometers (die we via bus en trein hebben gereden) naar het prachtige Järfälla. We werden meteen zeer hartelijk ontvangen door onze gastgezinnen. Het werd er nog beter op toen we bij hen thuiskwamen! Ik, Sam, was te gast in een gezin samen met Florian. De ouders van onze Zweedse vriend Christopher-Chrippa voor de vrienden- waren enorm gastvrij en behandelden ons als hun eigen kinderen. Al snel ondervonden we dat Christophers’ familie niet zoveel last had van het dure Zweedse leven: ze hadden zelfeen cinema en een fitnessruimte in de kelder, een mooie flatscreen op elke kamer, twee piano’s enzovoort. Kortom, we bleken geluk te hebben.

Elke avond hadden we wel iets te doen: een filmpje kijken op groot scherm, pizza eten met de andere leerlingen, in de club een spelletje pool spelen, een sauna nemen en zelfs in de jacuzzi zitten onder de sterrenhemel (ook al dook de buitentemperatuur bijna elke avond onder 0).
Maar natuurlijk moest er ook ‘gewerkt’ worden…
We ondernamen verschillende trips binnen de stad zelf. Elke verplaatsing kostte steeds veel wandelen, bus- en treinritten. En we moesten uiteraard ook naar school!

Zo werden er op de Björkebyskolan (naam van de Zweedse school) verschillende workshops georganiseerd die we verplicht waren om mee te doen. Zo leerden we een klein beetje Zweeds, deden we enkele wetenschappelijke proefjes en volgden we dansles.

Ook speelden we floorball, een typisch Zweedse sport. Floorball lijkt op hockey maar wordt gespeeld met een balletje in plaats van met een puck. En ik moet toegeven, die Zweden kunnen er wat van!

 

Van al dat actief zijn krijg je natuurlijk snel honger. Elke middag kregen we op school een warme maaltijd aangeboden: Zweedse balletjes “a la Ikea”, worstjes, aardappelen enzovoort. De eerste dag hadden de Zweden ons één van hun specialiteiten aangeboden… een soort vis en wel een heel, heel onwelriekende vis. Ikzelf proefde er niet van, wegens een te sterke geur, maar Sander durfde het wel aan (hoewel hij het zich achteraf misschien wel beklaagd heeft).

Op vrijdag 20 april moesten we alweer terugkeren! Die dag begon het bovendien nog te sneeuwen! Volgens de meesten zat er de reis te vroeg op! We hadden het Zweedse leven wel wat langer willen meemaken. Toch hebben we op die paar dagen interessante en leuke ervaringen opgedaan, van een andere cultuur kunnen proeven en het Zweedse schoolleven echt kunnen beleven. Het was dus, met andere woorden, een onvergetelijke reis. Hoewel het deugd doet terug op Vlaamse bodem te vertoeven, ben ik er zeker van dat de meesten zo terug zouden gaan moest het hen opnieuw gevraagd worden.
En niet alleen de leerlingen hebben zich geamuseerd, ook meneer Bettens, meneer Gillaerts en mevrouw Van den Eynde hebben ongetwijfeld het nuttige aan het aangename gekoppeld in Zweden. Ze hebben er samen met ons een leuke reis opzitten, die we ons nog lang zullen herinneren.

Eén reactie

  1. Loïck Picalausa
    Geplaatst op 5 juni 2012 om 21:11

    Ola Sam drairé 😀