Muziek

Interviews met bekende artiesten van eigen bodem, verslagen van concerten en festivals,...

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Sunpower

Sunpower

Wie dacht dat de echte old-school punk al lang was uitgestorven in deze streken heeft het helemaal fout! Het tegendeel wordt bewezen door de succesvolle groep Sunpower. Wat de groep zo speciaal maakt, is dat ze terug leven inblaast in de oude verloren sound van de Dead Kennedys en Minor Threat. Magdazine had het geluk om even een interview te doen met de bassist Gerd Van Hoof bij hem thuis, die bijna letterlijk op 2 meter van onze school woont.

Hoe zijn jullie erop gekomen om Sunpower te starten?

“Ik en onze zanger (Mike Dubois) hebben vroeger samen in een andere groep gespeeld: “Les Schtroumpfs Alcooliques”. Maar onze gitarist is toen overleden; hij was de broer van onze zanger. Dan hebben we een jaar stilgelegen. Na een aanvraag om terug te spelen heb ik hem gebeld en gevraagd of hij het zag zitten om opnieuw te spelenen hij zag dat wel zitten. Hij heeft dan de naam Sunpower gekozen. Omdat vele namen van hardcore- en punkgroepen meestal negatief klinken, kozen wij voor een naam die eerder positief klinkt.”

Heb je ooit muziekschool gevolgd?

“Neen. Ik heb alles zelf geleerd maar ik kan nog steeds geen noot lezen. Maar ja, Jimi Hendrix heeft ook nooit een noot kunnen lezen.”

Hoe was jullie eerste concert?

“Het eerste concert was in Opwijk, in het vrij kleine leiderslokaal van de KSA. Ze hadden ons daar samen met een ander plaatselijk ‘groepke’ gevraagd. Dit was eigenlijk best wel een goed optreden. Er was in “’t Droeshout” ook een concert waar een groep had afgezegd. Dan zijn ze nog gauw tot bij ons gekomen om te vragen of wij het zagen zitten om in hun plaats te spelen. Maar dat optreden was niet echt geslaagd. Misschien kwam het door de invloed van de drank, weet ik veel. Het is al een hele tijd geleden.”

Hebben jullie ooit al problemen gehad met het publiek?

“Eigenlijk niet behalve in Dendermonde. Dat is wel opvallend: als er problemen zijn, is het altijd in Dendermonde. We hebben 4 maal in de Poolbar in Dendermonde gespeeld en 3 maal waren er problemen. Geen zware problemen, maar ik denk wel dat het aan het publiek daar ligt. Voor de rest hebben we echt nog nooit problemen gehad. Meestal kennen we ook al de helft van de mensen doordat we bijna overal al hebben gespeeld. Behalve die keer dat we in Brussel speelden. Dat was een totaal ander publiek… de punkers van de jaren ‘70: mensen van tussen de 40-50 jaar. Dat was echt een heel plezant concert! De ruimte zat stampvol en het publiek riep tussen de nummers door, net zoals op een festival. Zoiets vind ik zeker even plezant als op Pukkelpop spelen…”

Dus jullie hebben ook op Pukkelpop gespeeld?

“Ja ja, vorig jaar hebben we op Pukkelpop gespeeld. Dat was echt een heel leuke ervaring! Het was wel al meer dan 10 jaar geleden dat ik nog eens naar een festival ben geweest, tenzij we er zelf moesten spelen natuurlijk. Het leukste er aan was de backstage. Je komt precies in een echt dorpje terecht, maar dan met containers. En je ziet er echt alle soorten muziekgroepen, van de bekendste tot de onbekende.
Het concert zelf was ook wel plezant. We hebben om 13u gespeeld en er was al veel ambiance. Er waren op dat moment toch al bijna 2000 bezoekers.

Is er nog een grote underground punk/hardcore scene?

“Er is een grote scene geweest begin 2000. De laatste 2 jaren is dit een beetje verminderd. Qua volk valt het nog mee, maar er gebeurt minder. Ook in de kraakpanden… Het is er nog wel maar het komt steeds minder voor. Maar we mogen zeker niet klagen. We krijgen nog aanvragen om op te treden. Ik hoor wel van andere groepen dat ze steeds minder worden gevraagd. Ook in Merchtem. Als Lunatic Society vroeger optrad, kwamen er ongeveer 300 mensen naartoe. Nu is dat nog maar rond de 100.”

Hoe gaan jullie te werk als jullie een plaat opnemen?

“Voor een plaat proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden.Meestal is dat toch nog niet goed genoeg. Nu gaat het wel al veel vlotter dan 2 jaar geleden. Eigenlijk leggen we de studio te vroeg vast en moeten we ons haasten om die nummers klaar te krijgen, met als gevolg dat we in de studio dikwijls eens iets moeten overdoen.
We spelen eerst alles samen in, maar dan moet de drum natuurlijk goed zitten. We nemen eerst de drum op, dan de bas, dan de gitaar, en op het laatste de zang. We nemen nooit alles tegelijk op.”

Wie schrijft de nummers?

“De zanger en ik schrijven die meestal. Soms kom ik eens af met een nieuw nummer; een andere keer komt hij er met een af. Onze gitarist heeft ooit ook wel al één gemaakt, maar meestal begint hij er gewoon niet aan. Ook onze drummer schrijft vaak een nummer; hij is echt zeer goed in het schrijven van teksten. Bij hem komen die eruit alsof hij aan het babbelen is. Hij heeft ook nog gezongen bij een andere groep.”

Wat vinden jullie van SABAM? Is het waar dat ze de kleine artiest uitbuiten?

“Ja, dat is zo. Ook al hebben ze er geen recht op, ze zullen je altijd wel een brief sturen om te betalen. Normaal gezien, als je een concert doet en er zijn geen groepen aangesloten bij Sabam, moet je ook geen Sabam betalen. Als je voet bij stuk houdt, geven ze het uiteindelijk op, maar vaak zullen ze wel een manier vinden om je toch te laten betalen.

Wat zijn jullie invloeden?

“Ik ben in de jaren ‘80 opgegroeid en luisterde vooral naar Spermbirds, Stupids,… Ik ben ook beïnvloed door de punk van de jaren ‘70, maar daar ben ik pas later naar beginnen luisteren omdat ik die te traag vond. Ik was namelijk de harde muziek gewend van in de jaren ‘80. Natuurlijk luister ik niet alleen naar punk. Ik luister ook naar new wave, industrial, hiphop, grunge, … De andere leden van de groep luisteren eigenlijk naar alles. Zij kennen dan ook heel veel van muziek. Ik moet toegeven dat mijn kennis de meest beperkte is. Onze muziek is dus het meest beïnvloed door de punk en de hardcore van de jaren ‘70 en ‘80.”

Heb je nog een tip voor de beginnende muzikant?

“Goh, als je in een groepje speelt: blijf verder spelen en geef vooral niet op. Ook al klinkt het niet meteen goed, er komt uiteindelijk wel iets moois van. Wij zijn eigenlijk ook helemaal geen goede muzikanten… Als ik je dingen laat horen van in de begintijd dan ga je waarschijnlijk denken: ‘Wat is dat?’. Het zijn niet altijd de beste muzikanten die de beste groepen vormen, zeker niet. Het moet vooral in uw ‘koppeke’ zitten. En je moet ook heel veel inspiratie hebben. Dat is het allerbelangrijkste.”


Voor meer informatie check :

www.sunpowermusic.tk – http://www.myspace.com/sunpowerhttp://www.youtube.com/watch?v=WLccoKl7qdU&feature=related