Koken

Studenten lijden soms een hard bestaan: naast lessen volgen en hun kot ieder jaar eens stofzuigen, moeten ze ook nog eens instaan voor hun eigen voedselvoorziening. Wij kunnen niet aanzien dat jongeren zouden verhongeren door gebrek aan keukenkennis en daarom presenteren wij u hier enkele makkelijk te volgen kookrecepten voor studenten. Met klare en geïllustreerde beschrijvingen kunnen jullie meteen aan de slag achter het fornuis om deze lekkere en (soms zelfs) gezonde maaltijden zelf te bereiden. Zet je koksmuts maar op!

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Botercake

Botercake

Als tweede recept kozen we voor een eenvoudig en lekker dessert of tussendoortje: botercake. Je kan zowel gewone cake, als gemarmerde cake maken. De bakvormen die we voor deze cake gebruikten, zijn aluminium bakvormen die je normaal in de meeste supermarkten kan kopen. De door ons gebruikte bakvormen hadden een inhoud van 750 ml.

Benodigdheden:

Ingrediënten voor 2 middelgrote cakes:

– Voor gewone botercake

  • 260 gram zelfrijzende bloem (OF 250 gram patisseriebloem en
    10 gram bakpoeder)
  • 250 gram boter
  • 240 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (+/-10 gram)
  • 4 à 5 eieren

– Extra voor een gemarmerde cake

  • Cacaopoeder

Hoe ga je te werk voor de cake?

  1. Doe de boter in een kom en roer mals met een spatel (of lepel/vork).
  2. Voeg, eens de boter een gladde, malse massa is, de suiker en vanillesuiker toe en blijf goed roeren.
  3. Roer tot de suiker en boter goed vermengd zijn en voeg dan één voor één de eieren toe en roer telkens goed om. Voeg dus één ei toe, roer goed om en voeg dan pas het volgende ei toe.

  4. Voeg de zelfrijzende bloem (of de patisseriebloem en het bakpoeder) toe en meng deze er onder.
  5. Boter de bakvormen in en doe een beetje bloem in de balvorm. Schud de bakvorm en zorg dat er overal een laagje bloem hangt (hierdoor komt de cake beter los van de bakvorm).
  6. Voor de gewone botercake: vul elke bakvorm tot ¾.
  7. Voor gemarmerde cake: verdeel de helft van het beslag onder beide bakvormen en hou de andere helft apart. Doe bij deze tweede helft een beetje cacaopoeder (tot je de gewenste kleur verkregen hebt).

  8. Voeg de gekleurde helft bij de bleke helft en trek met een vork enkele strepen door de cake, zodat de beide kleuren door elkaar lopen.

  9. Zet de cakes 45 tot 60 minuten in een oven op 170°C. De gaartijd hangt af van de grootte van de bakvorm.
  10. Prik met een vork in de cake om te testen of deze klaar is. Als het beslag niet meer aan de vork blijft plakken is de cake klaar.

Smakelijk!

5 reacties

  1. Geplaatst op 25 april 2010 om 21:58

    Ziet er smakelijk uit !

    Belangrijk is het goed mixen van het geheel tot een stevig geheel en vooral goed doorbakken.

    Mijn ultieme voorkeur gaat uit naar appelcake.

    Voeg net voor het bakken een paar appelschijfjes toe.

    Ook nog dit … sommige collega-leerkrachten presenteren oudbakken cake uit de supermarkt voor hun verjaardag (bah 3 x)

    Met dit cakerecept moet het ook hen ongetwijfeld lukken om de betere cake te presenteren.

  2. Marie Fierens
    Geplaatst op 28 april 2010 om 16:56

    En meneer De Winne brengt alvast een voorproefje mee in afwachting??? 🙂

  3. Nathalie Van Hemelrijck
    Geplaatst op 31 mei 2010 om 14:54

    Ik vind dit echt wel een leuk onderdeeltje van onze site !!
    Misschien wel een beetje spijtig dat er maar 2 recepten op staan.

    x.

  4. Geplaatst op 27 mei 2011 om 20:24

    Super! Ik heb dit net helemaal nagemaakt! Het ruikt hier super lekker, maar nu zit de cake nog in de oven… Ik ben nog maar een tiener en vind het veel beter met die fototjes! Echt een goede site!

  5. nicola
    Geplaatst op 25 september 2012 om 13:41

    mmmmmm …. voor de eerste keer cake 😉 nu spannend nog eventjes wachten… bedankt voor het recept;-) het zal smaken…