Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Tom Hussey: “Rond een kunstenaar”

Tom Hussey: “Rond een kunstenaar”

Telkens als we in de spiegel kijken, kunnen we ons afvragen: “ is dat wel de realiteit” maar eveneens: “is wat wij zien wel wat we denken dat het is?” Met deze gedachten begonnen wij aan onze opdracht “Rond een kunstenaar’. Bij Tom Hussey is het antwoord niet altijd ja; het spiegelbeeld kan werkelijk anders zijn dan de realiteit.

Tom Hussey is de kunstenaar waarop we ons inspireerden. Hij is een Amerikaanse fotograaf die gespecialiseerd is in commerciële reclame- en lifestyle-fotografie. Hij bedacht o.a. een reclamecampagne voor een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. Dit vonden we een zeer mooi gebaar. Dat is trouwens de reden waarom we voor hem kozen. In deze campagne maakte hij de serie “Reflections” met portretten van mensen die in een spiegel kijken. Deze “spiegel-serie” toont ons dat realiteit en illusie soms door mekaar lopen. Zo kijkt een oudere man of vrouw in de spiegel maar het beeld dat weerspiegeld wordt toont ons dat ze zich duidelijk jonger voelen, zoals ze er vroeger uitzagen. Er is dus een scheiding tussen lichaam en geest.
Op de site www.tomhussey.com kan je de verschillende categorieën zien waarin hij werkt. Wij vinden persoonlijk dat we de origineelste serie er uit hebben gehaald.
Hierbij enkele foto’s van deze spiegel-serie.

Toen wij aan onze foto’s begonnen, hadden we al snel door dat dit niet de gemakkelijkste opdracht ging worden. We hadden wel goede ideeën maar we hadden het moeilijk met het technisch aspect van ons werk. We moesten namelijk meerdere keren van 0 beginnen omdat ons perspectief niet goed zat. We zaten dus echt te knoeien. We zochten naar een oplossing en we probeerden de spiegel te verschuiven maar zonder resultaat. Het lukte echt niet! We gaven echter niet op -als echte helden- en opeens klopte ons perspectief en waren we wel trots op ons werk.

Uiteindelijk bekwamen we deze resultaten.

Met onze eerste foto wouden we aantonen hoeveel verliezen sommige mensen meemaken. Sommigen van hen hebben hierbij het gevoel dat de persoon in kwestie nog bij hun is; ze kunnen het verlies moeilijk verwerken en de geest symboliseert dit. Realiteit en illusie lopen hier dus ook in elkaar.

Bij de tweede foto wouden we wat meer meegaan met de spiegel-serie van Hussey (jong en oud). We beseffen soms niet altijd hoe snel de tijd wel kan gaan. Voor je het weet ben je volwassen, nog wat later een oudere. En dan kan je terugdenken aan hoe je vroeger was. Wij draaiden het proces om en veranderden de foto van de jonge pup die in het spiegelbeeld is uitgegroeid tot een volwassen hond.


Voor de derde foto hebben we gewerkt rond het spreekwoord “je bent een tweegezicht’. Ieder heeft een goede en slechte kant, ook al komt dit niet altijd tot uiting. Soms kan je het gewoon niet verbergen en komt de minder mooie kant naar buiten. Vandaar dat we als spiegelbeeld de kwade kant kozen (want die ziet niet iedereen elke dag) …