Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Modigliani : “Rond een kunstenaar”

Modigliani : “Rond een kunstenaar”

Hier zijn we weer met een nieuwe opdracht (persoonlijk één van mijn favoriete opdrachten)!!

In het kort houdt het in dat we een bepaalde kunstenaar, gespecialiseerd in om het even welke discipline (dit kan een schilder, een muzikant, een beeldhouwer of zelfs een danser zijn), moesten kiezen en zelf een werkje maken in zijn of haar stijl, mét een korte infotekst.

Sommige werkjes zijn al te zien op de Magdazine-site, zoals eentje over Muse (muziek), eentje over Jan Fabre en Marcel Broodthaers (beeldende kunst) en eentje over Stefan Vanfleteren (fotografie). Hier kan je kijken naar mijn zelfportret naar de kunstenaar Modigliani.  Andere werkjes komen er aan in een volgend artikel. Veel plezier! 

Amedeo Modigliani

Modigliani is een Italiaans kunstschilder en beeldhouwer. Zijn schilderijen worden tot het expressionisme gerekend. Hij maakte overwegend portretten, in een zeer eigen stijl. Zo maakte hij gebruik van gestilleerde en verlenge vormen als lange, ovale gezichten met uitgerekte halzen en lange ledematen. Hij gebruikte meestal felle kleuren die een gloeiende warmte uitstralen. De huid is vaak roestkleurig en alle vormen zijn zwart omlijnd. Meest kenmerkend zijn wellicht de lange halzen.
Modigliani stierf echter, door een ongezonde levensstijl, vrij vroeg, op 35 jarige leeftijd.

Eigen indruk
Zelf ben ik heel erg geboeid door de schilderijen van Modigliani in zijn zeer opmerkelijke schilderstijl. Ik vond deze opdracht zeker niet makkelijk! Het heeft me heel veel moeite gekost om zijn stijl te gebruiken en om te zetten in een eigen schilderij zonder mijn persoonlijke invloed op het schilderij te verliezen.

Ik heb dus gekozen om een zelfportret te maken in de stijl van Modigliani. Om te beginnen heb ik een foto van mezelf gekozen die ik als referentie kon gebruiken (zie onderaan). Daarna begon ik zowel de foto als het doek in evenveel vakjes te verdelen om zeker te zijn dat deze overeen zouden komen. Om een startpunt te hebben, heb ik de foto zo goed mogelijk proberen over te tekenen. Daarna heb ik de tekening zo “aangepast” dat het in de stijl van Modigliani zou worden. Vervolgens bleef er nog maar één iets over, schilderen. Persoonlijk vond ik dit het moeilijkste. Vooral het mengen van de kleuren, om exact te bekomen wat ik wou, bleek niet evident. In zijn werken legt Modigliani namelijk verschillende kleuren over elkaar waardoor het een wirwar is van kleuren. Dit effect bekomen is dan ook geen makkelijke klus.Jullie kunnen hierbij dus mijn zelfportret, in de stijl van Modigliani, bekijken.

Tibaud Van den Abbeele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn besluit is dat ik niet alleen iets bijgeleerd heb maar vooral veel plezier heb beleefd aan het maken ervan en voor mij is dit het belangrijkste aan kunst.