Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Fabre en Broodthaers slaan handen in elkaar! (Deel 1)

Fabre en Broodthaers slaan handen in elkaar! (Deel 1)

Brussel – 27/01/2013

Jan Fabre, multidisciplinair kunstenaar, en Marcel Broodthaers, dichter en beeldend kunstenaar, hebben aangekondigd samen een kunstwerk te maken. Het zal een samentrekking worden van de concepten van hun bekendste kunstwerken.

Buitengewoon getalenteerd
Jan Fabre en Marcel Broodthaers zijn twee eigenzinnige Belgische kunstenaars die beiden al veel faam verworven hebben als beeldende kunstenaars. Het werk dat ze nu zullen creëren zal een samentrekking zijn van de concepten van het werk “Heaven of Delight” (Jan Fabre) en het werk “De grote mosselpot” (Marcel Broodthaers). Dit zijn wellicht ook de twee meest bekende werken van de kunstenaars.

Heaven of Delight
Jan Fabre staat er om bekend aanstootgevende kunstwerken te maken. Zo bedekte hij de zuilen van de Gentse Universiteitsaula met ham, en ook op “Heaven of Delight” kwam er veel reactie. Hij bedekte toen, op aanvraag van wijlen Koningin Paola, het plafond en een grote luchter van de spiegelzaal van het Koninklijk Paleis met anderhalf miljoen groen-blauwglinsterende schilden van de Thaise juweelkevers. Zo ‘schilderde’ Fabre niet met verf, maar wel met licht. Het werk is een verwijzing naar “De Tuin Der Lusten” van Hieronymus Bosch (ook wel “Garden of Early Delights” genoemd).

De grote mosselpot
Marcel Broodthaers is misschien minder bekend dan Jan Fabre. Toch verdient hij grote erkenning voor wat hij al bereikt heeft in zijn leven. Net zoals Fabre houdt hij ervan om origineel uit de hoek te komen met eten. Broodthaers maakte verscheidene werken met eieren en mosselen. “De grote mosselpot” is doodgewoon wat de titel zegt dat het is en toch is het een fantastisch kunstwerk. Broodthaers is gefascineerd door het feit dat mal en mossel in het Frans het zelfde woord is (moule). Hij zei dat de mossel zijn eigen schelp, mal, maakte zoals de inhoud van een kunstwerk zijn vorm bepaalt. Bovendien is het “mosselen met frietjes” een nationalistisch symbool en net dat wil hij in zijn werken steken.

“Mussels of Delight”
De kunstenaars gaven al een paar hints over wat het kunstwerk zal worden. Het werk zal “Mussels of Delight” heten. Er zal gewerkt worden met twee ‘ingrediënten’: mosselen en een oude lamp. Wat het juist zal worden zullen we over een week te weten komen. Tot dan laten we het over aan uw fantasie, en natuurlijk houden wij u op de hoogte.

Verslag: T.P.

Dit artikel is fictie en is geschreven als opdracht “werken rond een kunstenaar” voor het seminarie MagdaZine.