Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Bart Heirweg: “Rond een kunstenaar”

Bart Heirweg: “Rond een kunstenaar”

Toen ik hoorde dat we rond een kunstenaar moesten werken, wist ik meteen dat ik iets rond fotografie ging doen. Maar wat voor soort fotografie? Er is zoveel keuze dat ik er toch wel even heb moeten over nadenken. Toen ik aan het wandelen was, zag ik zoveel mooie plekken in de natuur dus dacht ik: “waarom dit niet in beeld brengen”? Zo kwam ik op het idee om landschappen te fotograferen. Bij het zoeken naar natuurfotografen kwam ik terecht bij de fotograaf Bart Heirweg.

Bart Heirweg (°1980) is een professioneel landschaps- en natuurfotograaf uit de Vlaamse Ardennen. Als jong, fervent vogelkijker zette hij zijn eerste stappen in de fotografie. Hij leerde alles zelf door veel te lezen en door veel te proberen. Bart heeft al verschillende, internationale prijzen gewonnen met zijn fotografie. Hij werkt nu onder meer voor ngo’s, overheden, toeristische diensten, interieurarchitecten, reclamebureaus en uitgevers van fototijdschriften. Daarnaast geeft hij workshops en lezingen aan fotografen in binnen- en buitenland en organiseert hij fotoreizen. Via zijn website en beeldenbank verkoopt hij foto’s aan particulieren en (inter)nationale pers. Hij schrijft ook regelmatig artikels voor magazines. In 2013 publiceerde Bart zijn eerste boek ‘Silent Fields – Getuigplekken uit Wereldoorlog I’. Je kan zijn werken terugvinden op de site: www.bartheirweg.com

Bart Heirweg heeft duidelijk een hart voor de natuur! Aangezien hij altijd heel mooie plekjes uitkiest, dacht ik bij mezelf dat ik wat verder moest zoeken naar plekken om foto’s te nemen van de natuur. Ik ging dus op stap, op een heel koude dag, en zocht naar de juiste plaatsen op de juiste momenten. Toen het op een koude winterdag begon te sneeuwen dacht ik meteen: “nu moet ik foto’s gaan nemen”. Mijn spontaan idee was misschien iets té spontaan en ik had beter moeten nadenken. Niet alleen was ik zowat helemaal bevroren toen ik thuis kwam maar ook fotograferen bij slecht weer en met zeer lage temperaturen is niet eenvoudig. Als het hard begon te sneeuwen zag je niet genoeg en was er te weinig licht. Ik moest dus verder stappen en wachten tot het ophield. Toen het weer eindelijk opklaarde heb ik veel foto’s kunnen nemen. Uiteindelijk heb ik hier toch een paar goede foto’s uit kunnen selecteren.

Daarna ben ik nogmaals, op een zonnige dag, op stap gegaan. Deze keer was het niet alleen aangenamer om te gaan wandelen maar het fotograferen ging ook gemakkelijker. Ik had meer licht. Soms kwam ik hier ook wel wat problemen tegen, bijvoorbeeld bij te felle zon, en dan moest ik weer een oplossing zoeken en veel foto’s nemen. En ook hier heb ik een aantal foto’s kunnen uitkiezen.
De geselecteerde foto’s heb ik daarna nog een beetje bewerkt. Hiervoor had ik soms wel veel geduld nodig (omdat het niet zo vlot ging als ik zelf wou). Op de foto’s van Heirweg kan je steeds de bijzondere belichting merken. Ik wou in mijn foto’s ook wel de belangrijke punten leggen die Heirweg in zijn foto’s legt, namelijk licht en sfeer.

Ik denk dat ik hierin ben geslaagd want met het eindresultaat van mijn natuurfoto’s ben ik uiteindelijk wel redelijk tevreden.