Beeld

Beeldende kunsten zoals schilderijen, foto's, tekeningen, films en strips vind je hier.

Zorg dat je onze volgende artikels zeker niet mist!

Andy Riley: “Rond een kunstenaar”

Andy Riley: “Rond een kunstenaar”

Ik vraag mij nog steeds af waar iedere MagdaZiner steeds zo snel die geweldige kunstenaars en originele ideeën gevonden heeft. Ik had eerst totaal geen idee wat ik wou doen (zoals wel vaker het geval is). M.C. Esher leek mij een zeer interessante kunstenaar dus ben ik naar de bibliotheek gegaan voor informatie. Ik heb toen gedurende drie lessen het gigantisch boek -Leven en werk van M.C. Esher (de titel alleen al!)- meegesleurd naar school, om dan uiteindelijk toch van idee te veranderen. Ik heb uiteindelijk voor een meer recente kunstenaar gekozen: Andy Riley. Deze artiest sluit overduidelijk meer aan bij mijn grootste passie: konijnen!Andy RileyAndy Riley, geboren in Aylesbury in 1970, is een Britse cartoonist, striptekenaar en scenarioschrijver die momenteel in Londen woont.
Riley heeft verschillende bestsellers geschreven zoals The Book of Bunny Suicides, Return of the Bunny Suicides, The Bumper Book of Bunny Suicides, Dawn of the Bunny Suicides, Great Lies to Tell Small Kids, Loads More Lies to Tell Small Kids, …
Zijn cartoons over “zelfmoordkonijntjes” blijven toch wel zijn bekendste werk. In die even pijnlijke als geestige cartoonreeks, tekent Andy Riley langoren die zichzelf op bijzonder vindingrijke wijze om zeep helpen.

Ik heb zelf 2 kalenders en een boekje met afdrukken van werkjes hiervan.

In Engeland is Riley dan vooral bekend als scenarioschrijver: hij werkte onder andere mee aan ‘Black Books’ , ‘Little Britain’ ‘Trigger Happy TV’ … en hij schreef ook Gnomeo and Juliet (een animatiefilm van Miramax). In de kerstspecial van de hilarische serie Father Ted werd er zelfs een pastoor naar hem vernoemd. In het buitenland echter is hij dankzij ‘De zelfmoordkonijntjes’ een ware ster.. Voor meer informatie kunnen jullie naar zijn website surfen: http://misterandyriley.com/

bunnyAndy Riley tekent zijn cartoons vrij simplistisch. Vaak is er geen achtergrond (enkel als dat relevant is voor de tekening). Hij tekent met een zwarte stift en geeft meer dimensie door verschillende soorten arceringen aan te brengen.
De konijnen van Andy Riley kenden navolging tot in China, waar de cartoonist Youshou gelijkaardige taferelen bedacht aan zijn tekentafel. Maar dieren zijn altijd al een dankbaar onderwerp geweest voor cartoonisten.

Ik heb mijn tekeningen duidelijk gebaseerd op de cartoons van de “zelfmoordkonijntjes” van Riley maar bij mij werden het moordkonijntjes die ik met een alliteratie omgedoopt heb tot ‘Kille Konijnen’.  Tijdens de laatste les heb ik enkele van mijn mede-MagdaZiners gevraagd of ze nog manieren kenden om iemand te vermoorden. En wat bleek er? Ik ben duidelijk niet de enige zieke geest in de les want sommige leerlingen bleven maar opsommen. Hierdoor heb ik nu zeker genoeg ideeën voor nog een aantal extra tekeningen. Ik ben in de toekomst dus van plan om er nog meer te maken.
Hierbij vinden jullie mijn “cartoons” van de “Kille Konijnen” of misschien beter “Killerkonijnen”.